Nu există o dată certă pentru oprirea furnizării agentului termic pentru încălzire și apă caldă în București, însă dacă problemele RADET nu vor fi rezolvate, există riscul ca, în următoarea perioadă, acest lucru să se producă, se arată într-un comunicat al Regiei, în care este precizat că nu va fi oprită căldura duminica aceasta, pentru că sistemul va continua să funcționeze din inerție, "însă nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână".
"În ceea ce privește oprirea furnizării agentului termic pentru încălzire și apă caldă către apartamentele racordate la sistemul centralizat, nu există o dată certă, însă, dacă problemele instituției nu vor fi rezolvate, există riscul ca, în următoarea perioadă, acest lucru să se producă. În această situație, sistemul va mai funcționa din inerție. Nu se oprește căldura duminica aceasta, pentru că există o inerție a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână. În ritmul actual de 30-40 avarii pe zi, în 7 zile se strâng între 200 și 300 de avarii, pe care din lipsa resurselor financiare nu le putem remedia, astfel încât agentul termic preluat de la ELCEN, în loc să ajungă în calorifere, ar ajunge în pământ", a declarat președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, citat în comunicat.
Pe 6 noiembrie, într-un alt comunicat, RADET anunța "iminenta sistare a activității, care va avea drept primă consecință directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură consumatorilor racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul București, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN".
Regia susținea că a primit o notificare de la ELCEN prin care i s-a comunicat că, începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, Romgaz va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.
În urma acelui comunicat, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, i-a cerut public demisia președintelui CA al RADET, Gabriel Dumitrașcu, pe motiv că tratează "iresponsabil" problemele bucureștenilor și a subliniat că ELCEN va continua furnizarea agentului termic și "va aduce apă caldă și căldură la poarta RADET".
Mai mult, Avocatul Poporului s-a autosesizat în scandalul RADET și a început verificări pentru a vedea dacă autoritățile induc o stare de panică în rândul populației, prin dezinformare, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituției.
Potrivit unui comunicat de joi seară al Romgaz, Electrocentrale București nu prezentase până la acel moment un program de stingere a datoriilor restante față de producătorul de gaze, cifrate la 300 milioane lei, program care reprezintă o condiție necesară pentru continuarea furnizării de gaze de către Romgaz către ELCEN după data de 15 noiembrie, după cum Romgaz anunțase deja anterior.
În replică, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolescu, a spus, vineri, că ELCEN ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani.
"Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, și în ultima rundă am ajuns și la o formulă finală de a accepta continuarea relațiilor comerciale în condițiile în care ne acceptă o perioadă de un an de grație și o eșalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acționar, se pare că acceptă această variantă și vom avea gaze ca să producem apă caldă și căldură pentru bucureșteni", a spus Nicolaescu, citat de Agerpres.
El a precizat că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în această iarnă.
Pe de altă parte, în ultimul comunicat al RADET, se reafirmă că neaprobarea de către Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a bugetului rectificat pe anul 2014 și a celui pe anul 2015 are ca rezultat direct faptul că, începând cu data de 15 noiembrie 2015, Regia și nu mai poate angaja nicio cheltuială, potrivit legislației în vigoare.
„Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar care degeaba a introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de luni a CGMB proiectul privind aprobarea unui împrumut pentru problema energiei termice, dacă regia autonomă nu are încă bugetul aprobat pentru anul 2015, nemaivorbind că nu este aprobat nici bugetul rectificat pe anul 2014. Fără buget aprobat, orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont al Primăriei Municipiului București cu destinația RADET, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiți. Revin și spun că trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba va aproba împrumutul, dacă nu aprobă și bugetul regiei”, a declarat Gabriel Dumitrașcu.