Negocierile de la Dacia cu salariații au eșuat, sindicatul anunță declanșarea unui conflict de muncă

Negocierile de la Dacia cu salariații au eșuat, sindicatul anunță declanșarea unui conflict de muncă
scris 14 feb 2017

Sindicatul Automobile Dacia, de la uzinele Dacia din Mioveni, a anunțat că va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș cu privire la declanșarea unui conflict de muncă. Este vorba despre încheierea fără rezultat a negocierilor privind semnarea noului Contract Colectiv de muncă cu patronatul Automobile Dacia.

Ion Iordache, lider de sindicat, a declarat că a fost trimisă scrisoarea de înștiințare a directorului general privind declanșarea conflictului de muncă și, după primirea răspunsului, va întocmi dosarul pentru ITM.

Urmărește-ne și pe Google News

“Astăzi s-a încheiat ultima rundă de negocieri, am redactat scrisoarea către conducere privind declanșarea conflictului și așteptăm răspunsul”, a declarat pentru Profit.ro Ion Iordache, vicelider al Sindicatului Automobile Dacia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Solicitările noastre sunt minore față de posibilitățile companiei. Anul trecut, compania a avut cel mai fast an, din 2008 și până azi, și-a atins toate obiectivele. În primul rând, cerem creșterea salarială, ei au rămas ancorați în cei 90 de lei. Noi am propus 450 de lei, dar suntem dispuși să negociem această sumă. În al doilea rând, tichetul de masă, acesta nu face parte din Contractul Colectiv, dar solicităm mărirea, toate companiile din jur au mărit valoarea tichetului. Ar mai fi o problemă, legată de timpul de lucru. Conform contractului, acesta este de 8 ore pe zi, dar s-a început în zonele marginale ale platformei să se lucreze 8 ore și jumătate“, a mai spus Iordache, referitor la conflict.

El a încheiat spunând: “Soluția noastră este una singură, prevăzută de lege: greva. Aceasta va nivela toate neînțelegerile dintre sindicate și patronat”.

Negocierile începute cu ceva timp în urmă și anunțate de Profit.ro s-au blocat la punctul referitor la salarii, cerințele sidicatelor fiind considerate de neacceptat de către patronatul Dacia. Astfel, sindicaliștii susțin o creștere de 14% adică 450 de lei și o creștere a valorii bonurilor de masă, în timp ce oferta venită de la patronat este de numai 90 de lei, adică aproximativ 3% creștere și menținerea bonurilor de masă la aceeași valoare ca anul trecut. Conducerea fabricii a mai oferit o creștere de 0,5% individual, în funcție de propunerile șefilor.

INFOGRAFIC Anul trecut au fost vândute, la nivel global, 84 milioane mașini. România a fost pe locul 40, Dacia – pe poziția 38 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Anul trecut au fost vândute, la nivel global, 84 milioane mașini. România a fost pe locul 40, Dacia – pe poziția 38

Săptămâna trecută, reprezentanții Dacia au declarat pentru Profit.ro, referitor la acest conflict, că „negocierile pentru contractul colectiv de muncă se derulează normal”.

„Administrația este preocupată permanent de păstrarea locurilor de muncă pe termen scurt și mediu și să mențina competitivitatea companiei”, ne-a mai precizat Direcția Comunicare Grup Renault România.

Anul trecut, creșterea negociată de cele două părți a fost de 5%, respective 150 de lei, care a dus salariul mediu brut al operatorilor la 3150 de lei. Acordul privind această creștere s-a semnat tot în urma unui conflict de muncă.

După înregistrarea conflictului de muncă la ITM Argeș, urmează procedura de conciliere, intermediată de un reprezentant al ITM.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia
negocieri