Firmele bucureștene din clădiri cu bulină au început să fie somate pentru închidere urgentă

Firmele bucureștene din clădiri cu bulină au început să fie somate pentru închidere urgentă

Bulevardul Magheru din București, Sursa:flickr/wildeastroots

scris 27 nov 2015

Firmele din București care lucrează la parterul clădirilor încadrate în categoria I de risc seismic, pentru care autoritățile au montat o bulină roșie ca semn de prăbușire iminentă la un cutremur puternic, au început să primească somații din partea Poliției Locale, prin care li se cere să întrerupă urgent activitatea, în maximum 24 de ore, în caz contrar urmând să fie amendate cu 50.000 lei-70.000 lei și închise.

Somațiile au fost transmise de către Direcția Generală de Control a Poliției Locale a Primăriei București, fiind invocată noua lege care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ținând cont de faptul că imobilul în care vă desfășurați activitatea este expertizat și încadrat în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, vă somăm ca în termen de 24 de ore să procedați la încetarea activității. În caz de neconformare se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de actul normativ invocat, respectiv amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei și măsura complementară de închidere a unității", este scris în somația aflată în posesia Profit.ro.

Proprietarii unor firme reclamă însă că au primit somația deși spațiul în care lucrează nu produce "aglomerări de persoane", așa cum prevede legea.

Legea în cauză interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor.

Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații", dar fără să fie impuse alte obligații decât cele actuale pentru începerea lucrărilor de consolidare.

Profit.ro a atenționat însă recent, prezentând opinia unor avocați, că este nevoie ca normele de aplicare să definească foarte clar ce înseamnă "aglomerare de persoane", prin indicarea exactă a unui număr de persoane prezente în același moment în acel spațiu de la care să fie considerat că exisă o astfel de aglomerare. 

Mai exact, dacă această definiție ar arăta că o aglomerare apare, de exemplu, de la 50 de persoane în sus prezente în același moment într-un spațiu, atunci magazinele și băncile de la parterul blocurilor ar putea scăpa de închidere, urmând însă să fie sistată activitatea în principal a restaurantelor, cluburilor, teatrelor, cinematografelor, până la momentul la care clădirea la parterul căreia funcționează va fi consolidată.

Legea a intrat însă în vigoare fără norme care să definească exact sintagma "aglomerare de persoane", punându-i acum pe inspectori în situația de a fi obligați să aplice noua regulă fără să știe exact cui.

Până în prezent, au fost deja închise Teatrul Nottara și cinematograful Patria, aflate în blocuri cu risc seismic pe bulevardul Magheru din Capitală.

De asemenea, o treime dintre localurile din Centrul Vechi al Capitalei, din totalul celor aflate în clădiri cu risc seismic ridicat în această zonă, au fost închise, iar patronii caută alte spații, unele restaurante limitându-și activitatea la servicii de catering și restricționând accesul publicului.

Profit.ro a prezentat, în luna octombrie, o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului, nu numai din Centrul Vechi, și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.

Astfel, conform listei prezentate de Profit.ro, în imobilele din București cu cel mai ridicat risc de prăbușire la cutremur (gradul I), care prezintă pericol public, funcționează, în prezent, 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică.

În București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public. În clasa II de risc seismic sunt încadrate 302 clădiri.

Conform datelor transmise de către Primăria Capitalei, dintre acestea au fost consolidate, în ultimii zece ani, doar 42 de clădiri din clasa I de risc seismic.

Datele Ministerului Dezvoltării relevă totodată că, în perioada 1993-2007, în 20 de județe au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de clădiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
cladiri
somatie