Un raport al ONU arată că rețelele infracționale asiatice au creat o adevărată industrie a escrocheriilor cibernetice, extinsă acum la nivel global, iar statele din Asia de Sud-Est nu reușesc să țină sub control acest fenomen.
Este vorba în special de sindicate mafiote din China, Myanmar, Laos și Cambodgia, care recrutează și folosesc zeci de mii de angajați instruiți după adevărate manuale de escrocat on-line, contactând victime din toată lumea, pe care le conving să își dea banii fie pe false investiții în crypto-monede, fie pentru cauze umanitare sau chiar în “manipulări romantice”, arată BiziDay.

Raportul arată că aceste rețele, care își extind operațiunile în America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu și Europa, au reușit să producă în 2023 circa 37 de miliarde de dolari din fraude cibernetice numai în țările Asiei de Sud-Est, la care se mai adaugă peste 5,6 miliarde de dolari plătiți de victime din SUA.
“Fenomenul se răspândește ca un cancer. Autoritățile din Asia, care încearcă să îl stăpânească, aplică un tratament zonal, dar rădăcinile nu dispar niciodată, ci aceste operațiuni pur și simplu migrează către alte zone”, a spus Benedikt Hofmann, reprezentant regional interimar al UNODC pentru Asia de Sud-Est și Pacific.
ONU mai arată că “suntem într-un punct de inflexiune” și că este nevoie de acțiuni internaționale pentru combaterea fenomenului, mai ales că angajații acestor sindicate mafiote sunt în realitate victime ele însele, forțate să lucreze în această industrie a fraudei.