Electronic Travel Authorization (ETA) reprezintă un sistem de înregistrare digitală pentru călătorii care nu au nevoie de o viză pentru a intra în țară, explică CNN.
Pentru cetățenii din Uniunea Europeană, astfel că și pentru români, măsura va fi aplicată începând cu 2 aprilie.
Sistemul este destinat șederillor mai scurte de șase luni, de exemplu în scop turistic sau de afaceri, dar și pentru perioadele scurte de studiu sau de muncă.
Autorizația este individuală, poate fi solicitată pentru altă persoană (de exemplu adulții o pot cere pentru copii) și costă zece lire sterline, arată BiziDay.
Ea poate fi obținută din aplicația oficială disponibilă pe site-ul guvernului britanic. Autoritățile atrag atenția celor care vor să obțină ETA să se asigure să folosesc site-uri oficiale, pentru a evita plata unor taxe suplimentare sau gestionarea neadecvată a datelor personale.
Solicitantul va trebui să încarce o fotografie a pașaportului, o fotografie de tip selfie, realizată în timp real, și să răspundă la diferite întrebări despre șederea sa. Operațiunea durează aproximativ 20 de minute.
Guvernul explică faptul că durata de emitere a ETA este de aproximativ trei zile, deși termenul poate fi depășit. Într-o situație de urgență se poate călători în UK înainte de emiterea ETA, însă cererea trebuie oricum înregistrată.
CITEȘTE ȘI Primarul unui oraș italian a semnat o ordonanță prin care le „interzice” locuitorilor să se îmbolnăveascăDe asemenea, cei care dețin ETA trebuie să treacă și prin controlul obișnuit al pașaportului, pe aeroportul de destinație.
Autorizația este valabilă doi ani, putând fi efectuate multiple călătorii în această perioadă, însă dacă pașaportul expiră, trebuie emisă una nouă.
Noile norme, care vor intra în vigoare în primăvara 2025, vor permite extinderea sistemului britanic de autorizare electronică de călătorie (ETA), introdus inițial pentru cetățenii din Qatar, pentru a include călătorii din toate celelalte țări, inclusiv cetățenii Uniunii Europene.
CITEȘTE ȘI VIDEO Dezbaterea Harris - Trump. Fostul președinte îl menționează pe Viktor Orban. Vicepreședinta SUA amintește că ea a fost în România. Trump afirmă că imigranții mănâncă animale de companie. Harris: Liderii lumii râd de TrumpTaxa nerambursabilă va fi aplicată tuturor vizitatorilor în Regatul Unit, inclusiv bebelușilor și copiilor, fără viză sau permisiune de a locui, lucra sau studia, conform planurilor anunțate de ministrul britanic de interne, Yvette Cooper.
În prezent, cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt obligați să solicite o autorizare electronică de călătorie înainte de a intra în Regatul Unit.
CITEȘTE ȘI DECIZIE ATENȚIE Guvernul a scos o zi liberăAcest lucru va fi extins pentru a include majoritatea celorlalți cetățeni, inclusiv pe cei din SUA, dar cu excepția europenilor, în noiembrie. Până în primăvara anului viitor, programul va fi extins din nou pentru a include cetățenii europeni.
Normele nu se vor aplica cetățenilor irlandezi.
Cetățenii iordanieni nu mai pot solicita o ETA pentru a intra în Regatul Unit, potrivit site-ului guvernului britanic.
CITEȘTE ȘI Investițiile nete realizate în economia națională au crescutSistemele de renunțare la viză nu sunt cu siguranță un lucru nou. Autorizația electronică de călătorie ESTA din Statele Unite, care costă acum 21 de dolari și durează doi ani, a fost introdusă pentru prima dată în 2009.
Între timp, lansarea sistemului ETIAS al Uniunii Europene, valabil timp de trei ani, care va costa călătorii 7 euro (aproximativ 7,50 dolari), a fost amânată până în 2025.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană în ianuarie 2020.