EXCLUSIV ELCEN va primi gaze de la Romgaz până la finalul anului și va ipoteca CET Progresul pentru reeșalonarea datoriilor

EXCLUSIV ELCEN va primi gaze de la Romgaz până la finalul anului și va ipoteca CET Progresul pentru reeșalonarea datoriilor
scris 16 dec 2015

Electrocentrale București, furnizorul de agent termic al RADET, și producătorul de gaze Romgaz au prelungit, marți, contractul de livrare de gaze naturale până la finalul acestui an, iar AGA de la ELCEN a hotărât, tot marți, să ipotecheze o serie de active ale companiei din cadrul CET Progresul în favoarea Romgaz, în vederea semnării unei convenții de eșalonare a datoriilor restante ale ELCEN față de producătorul de gaze, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Marți, 15 decembrie, a expirat contractul de furnizare de gaze dintre Romgaz și ELCEN, iar producătorul de gaze naturale a avertizat în mai multe rânduri că va opri livrarea de gaze către ELCEN după această dată dacă până atunci cele două companii nu semnează un acord de eșalonare a datoriilor restante, care să cuprindă garanții constituite de ELCEN pentru plata restanțelor, cum ar fi scrisori de garanție bancară, cesiuni de creanțe, reducerea termenelor de plată la 15 zile, plata în avans a livrărilor sau orice alte măsuri asiguratorii similare.

Urmărește-ne și pe Google News

ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. Prelungirea contractului dintre cele două companii de stat până la finalul anului înseamnă că, cel puțin până atunci, locuitorii Capitalei branșați la sistemul centralizat de termoficare nu vor rămâne în frig.

Principala cauză a restanțelor ELCEN la plata gazelor furnizate de Romgaz o reprezintă datoriile neplătite ale RADET față de ELCEN pentru energia termică livrată. La nivelul lunii august 2015, datoriile totale ale RADET față de ELCEN se ridicau la 3,58 miliarde lei. La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație.

"Am prelungit contractul de furnizare gaze cu Romgaz până la 31 decembrie, printr-un act adițional. Vom constitui ipoteci de rangul I în favoarea Romgaz pe mai multe active ELCEN de la CET Progresul, reprezentând diverse instalații, turbine și accesorii. În baza acestor ipoteci sperăm să semnăm cât mai repede convenția de eșalonare a datoriilor restante față de Romgaz, negocierile merg bine. Vom eșalona și datoriile pe care le avem față de Distrigaz și Transgaz", a declarat, miercuri, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Nicolaescu a mai spus că eșalonarea datoriilor față de Romgaz se va face pe o perioadă de 3 ani, cu 1 an de grație. Potrivit Romgaz, la data de 2 septembrie 2015, datoriile totale ale ELCEN față de Romgaz se ridicau la 445,7 milioane lei, iar la începutul lunii decembrie, ELCEN nu achitase integral nici consumul de gaze din luna martie.

Vor acord similar de eșalonare cu RADET

"Vrem, pe de altă parte, ca și Primăria Capitalei să garanteze plata datoriilor RADET față de ELCEN. Cum s-ar spune, am hotărât să punem piciorul în prag. Vrem ca Primăria să fie terț garant pentru restanțele RADET", a mai spus CEO-ul ELCEN.

Într-o informare adresată pe 4 decembrie de Romgaz acționarului majoritar Ministerul Energiei, care controlează și ELCEN, se afirma că negocierile Romgaz-ELCEN pentru eșalonarea datoriilor "nu s-au finalizat prin încheierea unui acord de eșalonare la plată și constituirea de garanții în favoarea Romgaz ca urmare a condiționării de către CA al ELCEN de încheierea cu RADET de acorduri similare" și că "o altă variantă de micșorare a datoriei, prin modificarea cuantumului subvențiilor și plata acestora, a fost și ea nefinalizată datorită poziției inflexibile a Primăriei Generale a Municipiului București în relația RADET - ELCEN".

Semnarea acordului de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz ar permite prelungirea contractului de furnizare gaze dintre cele două companii pe o perioadă mai lungă, care să înlăture riscul întreruperii livrărilor în timpul sezonului rece. Ambele companii sunt controlate de stat prin Ministerul Energiei, iar Romgaz chiar deține 2,5% din acțiunile ELCEN. Pe de altă parte, Romgaz este listată la BVB și trebuie să respecte reguli de guvernanță corporativă mai stricte, inclusiv în ceea ce privește recuperarea creanțelor de la clienți.

De altfel, problema livrărilor de gaze naturale către CET-uri, multe dintre ele aflate în situații financiare extrem de dificile, a fost ridicată și de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Romgaz, cu 10% din acțiuni. "În cadrul mai multor discuții cu managementul executiv (al Romgaz - n.r.), am subliniat riscurile furnizării de gaze către companiile de termoficare județene care întâmpină dificultăți financiare și care sunt aprovizionate la costuri locale", se arată într-un raport al administratorului FP, Franklin Templeton, pregătit pentru acționari în vederea AGA desfășurată pe 29 octombrie.

Nicolaescu a arătat că doar principalul datoriei RADET față de ELCEN, pentru energia termică livrată și neplătită, se ridică la circa 2,5 miliarde lei, iar ELCEN a obținut deja în justiție titlu executoriu pentru circa 259 milioane lei din această sumă. "În 2008 s-a semnat convenție de eșalonare a datoriilor RADET față de ELCEN, care prevedea plata a câte 250 milioane lei pe an. Au plătit până în 2011, după care n-au mai plătit", a precizat șeful ELCEN.

Primăria îi cere bani lui Dîncu

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, s-a întâlnit, joia trecută, cu ministrul Administrației Publice, vicepremierul Vasile Dîncu, pentru a solicita Guvernului sprijin financiar din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru care să asigurarea continuității serviciului de alimentare cu energie termică a Bucureștiului în sezonul rece 2015-2016. În aceeași zi, Consiliul General al Municipiului București a aprobat o nouă rectificare a bugetului Capitalei, transferând 37 milioane lei de la Administrația Străzilor la RADET, pentru alimentarea cu  apă caldă și căldură a Capitalei în cursul lunii decembrie.

Transferul a fost necesar deoarece banii din împrumutul de 248 milioane de lei contractat de la Ministerul Finanțelor nu au intrat încă în conturile Primăriei. Împrumutul a fost luat în vederea finanțării cheltuielilor curente ale regiei de termoficare, inclusiv plata facturilor la zi pentru agentul termic furnizat de ELCEN.

La finalul lunii octombrie, a mai avut loc o rectificare bugetară, în urma căreia au fost transferate la RADET 73 milioane de lei, fiind tăiate în schimb fonduri de la Direcția de Investiții.

CGMB a aprobat pe 26 noiembrie bugetul RADET pe anul 2015, în care sunt incluse subvențiile acordate de primărie operatorului de termoficare, în sumă de circa 643 milioane lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
agent termic
radet
elcen
romgaz