Electrocentrale București (ELCEN) a transmis, marți, că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor ELCEN față de producătorul de gaze, în valoare de 362 milioane lei, inclusiv penalități, după ce, luni, Romgaz a avertizat că ar putea sista furnizarea de gaze dacă ELCEN nu prezintă, până pe 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor.
"ELCEN a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă dupa 15 octombrie, iar bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură în sezonul de iarnă. Cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeșalonarea", se arată într-un comunicat al ELCEN.
Ambele companii sunt controlate de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din acțiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ELCEN arată că a acumulat datorii față de Romgaz și alți furnizori de gaze naturale pentru că nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani facturile aferente energiei termice livrate datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an.
"În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET București. În prezent, există două sentințe executorii (de 259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei, cea de-a doua suspendată provizoriu în perioada 24.07 – 21.09). ELCEN va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere că instanța a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinței pronunțate în 21.09.2015", se afirmă în comunicatul ELCEN.
Pe de altă parte, cei de la ELCEN spun că se află în discuții cu RADET pentru încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiția ca, până la sfârșitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plății furnizorilor de gaze.
Potrivit ELCEN, în decembrie 2008, RADET și Primăria Municipiului București (PMB) au eșalonat integral datoriile înregistrate la acel moment, provenite din perioada 2007 – noiembrie 2008, în valoare de 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eșalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deși, prin protocolul semnat în 2008, RADET și PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadență, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 31.08.2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, spun cei de la ELCEN.
"Bugetul Municipiului București nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenția pentru energia termică livrată populației. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenție”, reprezentând diferența de preț la energia termică livrată populației, doar suma de 570,4 milioane lei, față de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei", se spune în comunicatul ELCEN.
Compania cere rectificarea de urgență a bugetului PMB, astfel încât să se aloce cu titlu de subvenție pentru RADET încă minimum 200 milioane lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.
Potrivit raportului Romgaz pentru primul semestru al acestui an, producătorul de gaze avea la 30 iunie o creanță de 136 milioane lei față de ELCEN, creanță înregistrată ca depreciată. Pe de altă parte, potrivit informațiilor ELCEN, tot la 30 iunie, datoriile totale ale RADET către ELCEN se cifrau la 3,587 miliarde lei.
Romgaz a reclamat ELCEN și în instanță, cerându-i peste 240 milioane lei, reprezentând dobânzi și penalități pentru gaze naturale livrate și neplătite. Tribunalul București a dat o sentință favorabilă Romgaz în mai anul acesta, însă Electrocentrale București a făcut apel, nefiind stabilit încă un termen pentru judecarea acestuia.
La jumătatea acestui an, ELCEN avea datorii totale pe termen scurt, plătibile în mai puțin de un an, de 1,69 miliarde lei.
În ultimii doi ani s-a vehiculat intens ideea fuziunii dintre ELCEN și RADET, prin preluarea primei companii de către cea de-a doua, pentru rezolvarea problemei blocajului financiar în lanț generat de datoriile RADET către ELCEN și ale ELCEN către Romgaz și alți furnizori de gaze.
Recent, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara că fuziunea ELCEN - RADET este imposibilă în acest moment, având în vedere nivelul mare al datoriilor Regiei. "Ceva trebuie să facem. Să fuzioneze acum ELCEN cu RADET, în condițiile în care RADET are un volum al datoriilor extraordinar, adică cel care are de dat să îl înghită pe cel care are de luat, este imposibil", a explicat ministrul.
El a adăugat că autoritățile analizează varianta preluării RADET de către Primăria Capitalei sau cea a falimentului regiei și creării unui RADET 2.
"De multe ori s-a discutat de această fuziune RADET-ELCEN. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut. Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părți a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a Primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET și darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii", a spus Gerea.