Gripa aviară a fost confirmată la un cormoran descoperit în Portul Constanța, acesta fiind cel de-al doilea caz din județ, după cel al unei lebede. Reprezentanții ANSVSA au dispus mai multe măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului, una dintre acestea fiind ca păsările domestice să nu intre în contact cu cele sălbatice.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de ANSVSA, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București (Laborator Național de Referință pentru influența aviară) a confirmat virusul gripei aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cormoran mort recoltat din Portul Constanța.
“Având în vedere că respectivul cadavru de cormoran a fost găsit la o distanță de 300 de metri de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarnă (la care s-a confirmat prezența virusului influenței aviare, subtipul H5N8), acesta este considerat focar secundar de influență aviară. Ca urmare, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară din 28 noiembrie”, se arată în comunicatul ANSVSA.
CITEȘTE ȘI Sfaturi de concediu ale SRI: Evitați WI-FI-ul public! Ce recomandări sunt pentru populație și firmeSpecialiștii recomandă populației pentru a împiedica răspândirea virusului să mențină păsările în gospodărie în adăposturi închise pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice, proprietarii având obligativitatea de a informa medicii veterniari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.
De asemenea, sunt interzise mutarea păsărilor din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorităților, accesul rațelor și gâștelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice și ”adăparea păsărilor de curte cu apă provenită din lacuri sau bălți”, potrivit ANSVSA.
Totodată, dacă sunt găsite păsări moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator.
Specialiștii ANSVSA spun că ”sunt interzise expedieri de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate și produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele de control și de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității sanitare veterinare și sunt interzise organizarea de târguri, piețe și expoziții de animale”.
În urmă cu o săptămână, probele prelevate de la o lebădă găsită moartă în acvatoriul portului Constanța au arătat că aceasta avea gripă aviară. Inspectori Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au fost anunțați, în 22 noiembrie, că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul Portului Constanța.
În 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătatea animală din București pentru a se confirmat prezența virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză a fost confirmată prezența virusului gripei aviare, subtipul H5N8.
Conform planului de măsuri și legislației sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locului în care a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care include o include pe prima.