Restaurantele, pizzeriile și shaormeriile din centrul Bucureștiului vor plăti, începând cu anul viitor, conform calculelor Profit.ro, un impozit anual pornind de la peste 11.000 lei, în cazul unităților cu suprafață de până la 30 metri pătrați, și depășind 38.000 lei, pentru unități foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei, iar în stațiuni vor fi impozite diferențiate între litoral și zona montană.
Impozitele pregătite sunt calculate diferențiat, în funcție de localitate, zonă și suprafață, și sunt în majoritate mai mari comparativ cu cele aprobate în urmă cu doi ani de Guvern și blocate, în final, în Parlament.
Cea mai mare sumă de plată va fi impusă patronului unui restaurant sau alt local de alimentație publică din centrul Bucureștiului, respectiv Piața Universității, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, strada Polonă, dacă unitatea sa are o suprafață mai mare de 800 metri pătrați. În acest caz, impozitul anual se va ridica la 38.430 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru cei care au un restaurant tot în centrul Capitalei, dar în suprafață de doar până la 30 metri pătrați, impozitul va fi fixat la 11.214 lei. Suma de plată va crește cu cât restaurantul este mai mare, și anume la 14.616 lei pentru 71-90 metri pătrați, la 20.286 lei pentru 201-240 metri pătrați și la 29.925 lei pentru 501-600 metri pătrați, conform proiectului care va fi aprobat de Parlament.
Proprietarul unui restaurant cu o suprafață de 150 metri pătrați din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit de 18.018 lei, cu 882 lei mai mult decât nivelul aprobat de Guvern în urmă cu doi ani.
Restaurantele aflate în apropierea centrului Capitalei, pe Șoseaua Cotroceni, Calea Floreasca, Splaiul Unirii, Calea Călărașilor, dar și Bulevardul Basarabia, suma de plată anual va porni de la 10.584 lei pentru unități în suprafață de până la 30 metri pătrați și va urca la 13.986 lei pentru 71-90 metri pătrați, la 19.656 lei pentru 201-240 metri pătrați și la 29.295 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Impozite mai mici, dar nu cu mult, vor avea de plătit cei care au optat să deschidă un restaurant la periferia Capitalei și pentru care cea mai mică sumă de plată va fi 9.009 lei, dacă nu s-au extins la mai mult de 30 metri pătrați. Dacă au preferat să își amenajeze restaurantul pe o suprafață mai mare, atunci vor fi taxați mai mult, având de plată 12.411 lei pentru 71-90 metri pătrați, 27.720 lei pentru 201-240 metri pătrați și 33.390 lei pentru 501-600 metri pătrați, suma crescând corespunzător.
Și proprietarii de baruri vor fi supuși, conform calculelor Profit.ro, unui sistem similar de impozitare, în care cei care dețin un astfel de local în centrul Bucureștiului, nu mai mare de 30 metri pătrați, vor plăti anual 6.601 lei, iar cei care dețin spații mai mari vor achita 8.788 lei pentru 71-90 metri pătrați, 12.433 lei pentru 201-240 metri pătrați și 20.452 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Un bar și o discotecă, unde servirea băuturilor este predominantă, din centrul Capitalei în suprafață de peste 1.000 metri pătrați vor fi taxate anual cu 38.677 lei.
Barurile din apropierea centrului Capitalei vor fi taxate cu 6.196 lei dacă nu sunt mai mari de 30 metri pătrați, cu 8.383 lei pentru 71-90 metri pătrați, cu 12.028 lei pentru 201-240 metri pătrați și cu 20.047 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Mai puțin de plată vor avea cei care și-au deschis baruri la periferia Capitalei, pentru aceștia impozitul urmând să fie fixat la 5.386 lei pentru un spațiu de până la 30 metri pătrați, la 7.573 lei pentru 71-90 metri pătrați, la 11.218 lei pentru 201-240 metri pătrați și la 19.237 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Patronii de restaurante și baruri din alte mari orașe vor fi impozitați aproape ca în București
Sume foarte apropiate de cele percepute bucureștenilor vor fi impuse la plată și patronilor de restaurante din celelalte mari orașe ale țării, în speță din Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu și Timișoara. Astfel, un patron de restaurant din centrul unuia dintre aceste orașe va avea de plată 9.954 lei pentru o unitate nu mai mare de 30 metri pătrați, 13.356 lei pentru 71-90 metri pătrați, 19.026 lei pentru 201-240 metri pătrați și 28.665 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Cel mai mare impozit va fi aplicat pentru un restaurant din centru în suprafață de peste 800 metri pătrați, respectiv de 37.170 lei.
Restaurantele aflate nu în centrul acestor orașe, dar apropiate de zona respectivă vor fi taxate cu 9.324 lei pentru un spațiu de până la 30 metri pătrați, cu 12.726 lei pentru 71-90 metri pătrați, cu 18.396 lei pentru 201-240 metri pătrați și cu 28.035 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Patronii restaurantelor aflate la periferia acestor orașe nu vor fi scutiți de foarte mulți bani comparativ cu ai lor colegi cu un vad comercial mai bun, având de plătit 8.064 lei pentru până la 30 metri pătrați, 11.466 lei pentru 71-90 metri pătrați, 17.136 lei pentru 201-240 metri pătrați și 26.775 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Mai puțin de plată vor avea proprietarii de baruri, impozitul perceput pentru un local din centrul acestor orașe, de până la 30 metri pătrați, urmând să fie fixat la 6.399 lei și majorat la 8.586 lei pentru 71-90 metri pătrați, la 12.231 lei pentru 201-240 metri pătrați și la 20.250 lei pentru 501-600 metri pătrați.
La rândul lor, cei care dețin un bar în apropierea zonei centrale vor plăti anual 5.994 lei pentru până la 30 metri pătrați, 8.181 lei pentru 71-90 metri pătrați, 11.826 lei pentru 201-240 metri pătrați și 19.845 lei pentru 501-600 metri pătrați.
La periferia acestor orașe, proprietarii de baruri vor fi impozitați cu 5.184 lei pentru până la 30 metri pătrați, cu 7.371 lei pentru 71-90 metri pătrați, cu 11.016 lei pentru 201-240 metri pătrați și cu 19.035 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Noi impozite în domeniu vor fi aplicate, de anul viitor, și în alte municipii decât aceste orașe, unde proprietarii de restaurante din zona centrală vor plăti 7.168 lei pentru până la 30 metri pătrați, 10.192 lei pentru 71-90 metri pătrați, 15.232 lei pentru 201-240 metri pătrați și 23.800 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Un restaurant de 100 metri pătrați din centrul unui oraș municipiu va achita anual 11.200 lei, cu 560 lei peste cuantumul decis de Guvern în urmă cu doi ani.
După sistemul care va fi aplicat în orașele cu rang mai mare, și în aceste municipii impozitele vor fi calculate diferențiat, în funcție de zonă. Un restaurant aflat doar în apropierea zonei centrale va fi impozitat anual cu 6.608 lei pentru până la 30 metri pătrați, cu 9.632 lei pentru 71-90 metri pătrați, cu 14.672 lei pentru 201-240 metri pătrați și cu 23.240 lei pentru 501-600 metri pătrați, în timp ce pentru restaurantele aflate la periferie va trebui plătit 3.248 lei pentru până la 30 metri pătrați, 6.272 lei pentru 71-90 metri pătrați, 11.312 lei pentru 201-240 metri pătrați și 19.880 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Oamenii de afaceri care au decis să deschidă un bar în centrul acestor municipii vor avea de plată anual 5.148 lei pentru până la 30 metri pătrați, 7.092 lei pentru 71-90 metri pătrați, 10.332 lei pentru 201-240 metri pătrați și 17.460 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Pentru patronii de baruri care nu au venit până în centrul municipiului, ci s-au oprit în apropiere va fi fixat un impozit anual de 4.248 lei pentru până la 30 metri pătrați, de 6.192 lei pentru 71-90 metri pătrați, de 9.432 lei pentru 201-240 metri pătrați și de 16.560 lei pentru 501-600 metri pătrați, în timp ce proprietarilor de baruri de la periferia municipiilor li se va impune un impozit anual de 2.088 lei pentru până la 30 metri pătrați, de 4.032 lei pentru 71-90 metri pătrați, de 7.272 lei pentru 201-240 metri pătrați și de 14.400 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Și patronii de restaurante și baruri din orășele și comune vor plăti noi impozite
Și deținătorii de restaurante din micile orașe vor avea de plătit noi impozite, care pentru ei nu vor mai fi diferențiate pe zone, ci doar pe suprafață. Astfel, va fi plătit un impozit anual de 2.128 lei pentru un spațiu de până la 30 metri pătrați, de 5.152 lei pentru 71-90 metri pătrați, de 10.192 lei pentru 201-240 metri pătrați și de 18.760 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Și barurile din micile orașe vor fi impozitate strict pe suprafață, urcând de la 1.368 lei pentru până la 30 metri pătrați, la 3.312 lei pentru 71-90 metri pătrați, la 6.552 lei pentru 201-240 metri pătrați și la 13.680 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Nici proprietarii de baruri din comune nu vor scăpa de impozite, ci vor fi obligați să achite anual 297 lei pentru un spațiu de până la 30 metri pătrați, 1.026 lei pentru 71-90 metri pătrați, 2.241 lei pentru 201-240 metri pătrați și 4.914 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Un local de 100 de metri dintr-o comună va plăti 1.974 lei, cu 189 lei mai mult decât ce a decis Guvernul în urmă cu doi ani.
Barurile de la munte vor fi taxate mai scump decât cele de pe litoral
Restaurantele din stațiunile montane, de pe litoral sau balneare vor fi taxate cu 1.862 lei, dacă nu sunt mai mari de 30 metri pătrați, cu 4.508 lei pentru o suprafață de 71-90 metri pătrați, cu 8.918 lei pentru 201-240 metri pătrați și cu 16.415 lei pentru 501-600 metri pătrați.
În schimb, proprietarii de baruri din stațiunile montane vor plăti puțin mai mult decât colegii lor de pe litoral sau din stațiuni balneare. Astfel, pentru un bar de la munte va fi achitat anual 1.197 lei pentru până la 30 metri pătrați, 2.898 lei pentru 71-90 metri pătrați, 5.733 lei pentru 201-240 metri pătrați și 11.970 lei pentru 501-600 metri pătrați, în timp ce pentru un bar de pe litoral sau dintr-o stațiune balneară va fi plătit anual 1.026 lei pentru până la 30 metri pătrați, 2.484 lei pentru 71-90 metri pătrați, 4.914 lei pentru 201-240 metri pătrați și 10.260 lei pentru 501-600 metri pătrați.
Vânzătorii ambulanți de înghețată și cei care vând mâncare în piețe vor avea impozit fix
În toate aceste localități, vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau la cărucioare mobile pentru vânzare mâncare vor plăti un impozit fix anual de 1.500 lei, aceeași sumă urmând să fie cerută și pentru comercianții care prepară hrana la standuri în piețe.
Noile sume de plată vor fi calculate pe baza unui impozit standard de 1.400 lei pentru restaurante și de 900 lei pentru baruri, ajustate în funcție de rangul localității, zonă și suprafață. Impozitul standard pentru restaurant a fost determinat pornind de la concluzia că, pentru anul trecut, valoarea impozitului pe profit declarat a fost de 48,8 milioane lei, pentru 14.930 de firme, iar pentru baruri a fost declarat un impozit total pe profit de 11,7 milioane lei, pentru 6.680 de firme.
Impozitele vor fi percepute de la firmele care, la finalul anului precedent, au avut o cifră de afaceri netă de până la 5 milioane de euro, un număr mediu anual de salariați mai mic sau egal cu 250 de persoane, iar veniturile obținute din activitatea de restaurant depășesc 70% din total venituri. Aceste venituri nu vor lua în calcul, pentru stabilirea ponderii de 70%, cele din subvenții, producția de imobilizări corporale și necorporale, din provizioane și ajustări pentru depreciere, din anularea unor dobânzi sau penalități de întârziere, din despăgubiri de la societăți de asigurare, din reducerile comerciale acordate.
Pentru veniturile obținute din alte activități decât cea de restaurant, impozitul va fi de 3%.
Patronii care dețin mai multe restaurante vor calcula impozitul pe care îl au de plată prin însumarea impozitului care revine fiecărei unități.
Impozitul va trebui plătit trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care sunt datorați banii, suma de plată reprezentând o pătrime din impozitul anual. Impozitul de 3% pentru venituri din alte surse va fi plătit anual.