Problemele City Insurance au avut ca efect creșterea interesului unor asigurători din Europa pentru piața locală de asigurări, în special în zona RCA, în perioada următoare fiind șanse mari să vedem noi jucători pe această industrie, transmite Valentin Ionescu, director al Sectorului Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
"Avem semnale serioase de la jucători din Europa că doresc să intre în România. Aceștia erau în expectativă din cauza situației pieței RCA, unde tarifele nesustenabile practicate de City Insurance făceau neinteresant acest segment de piață. Textual, un lider regional din zona asigurărilor ne-a spus că în România, în prezent, se manifestă o fereastră de oportunitate. Mai durează până când această oportunitate va fi pusă în practică. Sunt sigur că în România vor intra și alți jucători pe segmentul RCA. Acum sunt șapte emitenți, după insolvența City Insurance și retragerea UNIQA", a afirmat Ionescu.
El a mai spus că ASF monitorizează săptămânal dinamica segmentelor RCA și asigurări de garanții.
"Pentru săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie 2021, noul lider al pieței RCA este Euroins, care și-a consolidat poziția, dar, foarte important, crește ușor pentru că a majorat tarifele și a redus comisioanele brokerilor. Locul doi revine Groupama, iar poziția trei este ocupată de Allianz-Țiriac.
Acest clasament a fost întocmit din perspectiva primelor intermediate de brokeri în săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie 2021 și este un top care se ajustează săptămânal. Locurile 4 și 5 revin Asirom și Grawe, iar ultimile poziții sunt ocupate de Omniasig și Generali", a spus directorul ASF.
Ionescu a afirmat că piața RCA s-a reglat și, după ieșirea City Insurance și revenirea tarifelor la un nivel sustenabil, companiile rămase în piață au fost dispuse să preia riscuri pe acest segment de piață, să încheie polițe RCA.
"Pe zona de garanții, unde anterior City Insurance era lider, în săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie 2021, liderul pe acest segment este Eximasig Romania, urmat de Euroins, Allianz-Țiriac și ABC Asigurări, care împart locul 3, Omniasig și Asirom, care împart locut 4, și Groupama. Îmbucurător este faptul că pe acest segment a intrat Coface România, iar Euler Hermes Polonia a notificat ASF că vrea să emită polițe pentru acest tip de risc", a mai spus Ionescu.
El a anunțat că a fost adoptată noua normă pentru asigurările de garanții, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.
"De asemenea, norma privind lichiditatea asigurătorilor pe termen scurt a fost modificată, principala prevedere fiind eliminarea indicatorului cedare în reasigurare din formula de calcul, care înainte avea o pondere de 50%. Vrem să fim siguri că asigurătorii sunt bine capitalizați și au o lichiditate foarte bună, care să acopere imediat despăgubirile", a spus directorul ASF.