Autoritatea de Supraveghere Financiară și reprezentanții transportatorilor prezenți la negocieri au ajuns la un acord temporar în ceea ce privește nivelul de referință pentru tariful RCA, de 7.500 de lei pe an pentru un camion cu masa de peste 16 tone. Transportatorii care au protestat joi în fața Guvernului au plecat din Piața Victoriei în urma acestor discuții.
Tariful de 7.500 de lei a fost anunțat de reprezentanții transportatorilor, în fața Guvernului, confirmat pentru Profit.ro și de către oficiali ASF care precizează că “cel mai probabil va rămâne așa”.
Aceasta se întâmplă în pofida faptului că Guvernul a emis un proiect de ordonanță de urgență care impune reguli de control al prețului ce nu au mai fost aplicate de 20 de ani. Cea mai importantă măsură este fixarea unui tarif de referință. Deși ordonanța spunea că ASF va avea 30 de zile pentru a calcula acest preț, transportatorii au ieșit în piață pentru a cere un tarif chiar astăzi.
CITEȘTE ȘI Noua Lege RCA a trecut de Senat. Statul vine la putere pe piața asigurărilorEi și-ar fi dorit o comisie din care să facă parte și care să stabilească respectivul preț. Până la urmă, un grup al transportatorilor s-a dus la ASF.
La final, ASF a anunțat că au fost stabilite elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință pentru polițele RCA:
- frecvența și dauna medie, ținând cont și de daunele întâmplate și neavizate precum și de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piață (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;
- încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziție, taxe etc., de maximum 25%;
- încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.
De exemplu, se estimează un tarif țintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif țintă nu include încărcări pentru profit și marja comercială, arată ASF.
Pentru transparență, în grupurile de lucru vor fi cooptați și reprezentanți ai asociațiilor patronale din transporturi.