Statele Unite urmează să-și declare operațional, astăzi, sistemul antirachetă în Europa, la aproape un deceniu după ce Washingtonul propunea să instaleze pe bătrânul continent o bază care să apere statele NATO de rachete balistice iraniene, relatează Reuters, care prezintă principalele momente ale creării scutului.
Scutul antirachetă de la Deveselu a fost început în 2013 și finalizat anul trecut, în urma unei investiții de aproximativ 800 de milioane de dolari.
2007: Președintele american George W. Bush anunță că Washingtonul vrea să construiască o bază de apărare antirachetă în Polonia și un radar în Cehia, în cadrul unui sistem american de apărare antibalistic ce include, de asemenea, baze în California și Alaska, amintește news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
2009: Președintele american Barack Obama anulează planul lui Bush și prezintă o strategie navală, argumentând că navele pot fi mobilizate mai rapid să contracareze rachete iraniene. Baze terestre permanente sunt prevăzute într-un stadiu ulterior.
2010: Statele Unite propun să trimită nave dotate cu sisteme de apărare antirachetă în Europa, care să apere forțele NATO de rachete balistice cu raza de acțiune de până la 3.000 de kilometri. NATO acceptă negocieri cu Rusia, profund îngrijorată de acest scut, cu scopul de a potoli temeri ale Moscovei potrivit cărora scutul poate fi dezvoltat pentru a contracara arme nucleare.
2011: Washingtonul trimite crucișătorul USS Monterey la Marea Mediterană, prima navă dotată cu un sistem antibalistic mobilizată pe termen lung. Olanda anunță că va moderniza patru fregate, cu sisteme radar de detecție timpurie, în cadrul scutului. Turcia găzduiește un radar american terestru.
CITEȘTE ȘI FOTO Atac informatic la Qatar National Bank, parole și date ale familiei regale și presupuși spioni au fost divulgate2012: Alianța Nord-Atlantică anunță, la Summitul NATO de la Chicago, faptul că de-acum poate apăra Europa de Sud de un atac limitat cu rachete balistice. Ea plănuiește să acopere întreaga Europă, din Groenlanda și până în Insulele Azore.
2013: Rusia întrerupe negocierile cu privire la scutul antirachetă cu NATO, afirmând că nu a reușit să obțină ca Washingtonul să se angajeze să limiteze raza interceptorilor balistici.
2015: Statele Unite finalizează instalația de la Deveselu, în România.
2016: Statele Unite declară operațională instalația de la Deveselu și urmează să predea Alianței Nord-Atlantice comanda instalației din România. Începe construcția celei de a doua instalații, în Polonia.
2018: Instalația din Polonia urmează să devină operațională.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT SRI a convins parlamentarii că regimul cartelelor prepay trebuie reglementatAstăzi, premierul Dacian Cioloș participă la ceremonia, organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS). Acest sistem reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).
La eveniment vor participa înalți oficiali români, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și ai autorităților locale.
Instalarea unui scut american antirachetă în Europa, pe teritoriul României, care urmează să devină operațional astăzi, reprezintă o încălcare a Tratatului privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, a denunțat Ministerul rus de Interne, citat de Interfax.
Washingtonul a subliniat însă în mai multe rânduri că sistemul Aegis reprezintă un scut menit să apere statele membre NATO de amenințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune și că nu este îndreptat împotriva Rusiei.