Senatorii au respins, astăzi, cererea procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a lui Gabriel Oprea, fostu ministru de Interne, cu 73 de voturi ”contra” cererii Parchetului General și 45 voturi ”pentru”.
Comisia juridică a Senatului adoptase anterior un raport favorbail privind cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, cu 8 voturi pentru și 2 împotrivă.
Dosarul prin care DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea conține 28 volume.
Pe 2 septembrie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, fost ministru al Afacerilor Interne și viceprim-ministru pentru Securitate Națională, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal" anunță vineri Parchetul instanței supreme.
Faptele reținute în sarcina lui Gabriel Oprea formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție, precizează procurorii.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Kovesi, a transmis procurorului general, Augustin Lazăr, referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială.
DNA arată că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliție Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a decedat.
"În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță", susțin anchetatorii.
La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.
"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice și o expertiză tehnică ) se reține că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deținută i-l conferea și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoțea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.
Gabriel Oprea este cercetat și pentru abuz în serviciu în dosarul privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, cauză deschisă după moartea polițistului Bogdan Gigină.
Totodată, fostul ministru al Internelor a fost trimis în judecată în dosarul mașinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) pentru protecția demnitarilor și folosite de Oprea. În același dosar vor fi judecați foștii șefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel și Dănuț Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.