Cei trei mari producători de țigarete din România au adresat o scrisoare premierului Cioloș, arătând că au susținut mereu transpunerea cât mai rapidă a noii directive europene privind produsele din tutun, dar autoritățile nu au respectat termenele. Adresa producătorilor vine la scurt timp după ce Profit.ro a relatat că, prin Corpul de Control, Guvernul verifică dacă autoritățile nu s-au înțeles cu producătorii pentru a amâna implementarea noilor norme.
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în urma acestei scrisori, la nivelul Guvernului va avea loc săptămâna viitoare o discuție cu reprezentanții ministerelor cu atribuții în implementarea Directivei, în condițiile în care producătorii își mențin solicitarea, exprimată deja, de amânare a cu 6 luni a noilor prevederi.
Profit.ro a relatat că, în această săptămână, Corpul de Control al premierului a declanșat o verificare privind Directiva Parlamentului European care modifică semnificativ procesul de producție a țigărilor, având suspiciuni că unii demnitari din comitetul care trebuie să asigure aplicarea acestei norme s-ar fi înțeles cu reprezentanți ai industriei de tutun să amâne noile reguli.
În scrisoarea adresată premierului Cioloș, cei trei mari producători de țigarete din România - Japan Tobacco International, British American Tobacco și Philip Morris Trading - trec în revistă documentele și acțiunile întreprinse pentru sprijinirea implementării Directivei 2014/40/UE privind produsele din tutun.
În documentul remis Agerpres, principalii producători fac referire la adresele oficiale pe care industria tunului le-a transmis autorităților în cursul celor 18 luni de la adoptarea Directivei și prin care în mod transparent repetat și constant au semnalat necesitatea transpunerii cât mai rapide, pentru a exista timp de conformare a producției.
Companiile arată că au făcut demersuri în acest sens la toate ministerele cu competențe în domeniu și s-au adresat chiar și fostului prim-ministru Victor Ponta, în iulie 2015.
JTI, British American Tobacco și Philip Morris Trading subliniază că în urma demersurilor lor au primit răspunsuri de la instituțiile membre în Comitetul interministerial responsabil cu pregătirea implementării Directivei, iar, în august 2015, Ministerul Sănătății se angaja să finalizeze proiectul de lege cel târziu la 15 octombrie 2015. Mai mult, producătorii nu ar fi fost invitați să participe la Comitetul interministerial decât în 21 ianuarie 2016.
Ținând cont de aceste documente, industria tutunului consideră că a acționat consecvent, în deplină transparență și cu bună credință, "dorind conformarea la data indicată de textul Directivei".
Producătorii de tutun au susținut până în prezent că, dat find conținutul Directivei, care modifică semnificativ procesul de producție, în special în ceea ce privește ambalajul, mesajele și pictogramele care trebuie afișate (pe 65% din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât și a celei posterioare, ale pachetului unitar și ale oricărui ambalaj exterior), le este imposibil să efectueze investițiile necesare pentru a putea respecta termenul de 20 mai, dată la care directiva ar trebui implementată în legislația autohtonă.
În plus, proiectul de lege elimină de pe piața de consum țigările aromate și pachetele slim, astfel încât companiile din domeniu solicitau o derogare de șase luni de la aplicarea acestor prevederi, pentru a nu se afla în imposibilitatea de a alimenta piața.