Ponta a mers necitat la DNA, pentru a depune documente la registratură

Ponta a mers necitat la DNA, pentru a depune documente la registratură
scris 15 sep 2015

Premierul Victor Ponta a mers în această dimineață la DNA, desi nu a fost citat. Nu a fost primit de procurorul de caz, astfel că a depus mai multe documente la Registratură în dosarul Turceni-Rovinari. Surse judiciare precizează că premierul Victor Ponta a mers la Registratura Direcției Naționale Anticorupție, din proprie inițiativă, pentru a depune o copie după o convenție europeană care reglementează exercitarea profesiei de avocat și despre care consideră că i-ar putea fi favorabilă, în dosarul în care este cercetat.

"Este vorba de o prestare de serviciu în cazul meu. Conform unei decizii a Curții Europene de Justiție în astfel de situații nu poate exista o cauză penală. Eu am adus această decizie procurorului. Cred că o va studia și apoi mă va chema pentru punctul său de vedere", a spus Victor Ponta la ieșirea din DNA.

Victor Ponta se bazează pe prevederi referitoare la un “contract of counsel” sau “flat rate contract” (contract de tip abonament), care prevede că poți lucra fie și doar o zi din perioada prevăzută într-un contract, sub condiția de a oferi o soluție juridică salvatoare într-un dosar. Contractele de acest tip au fost statuate de o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene într-un caz din țara vecină Bulgaria. (Vezi aici documentul depus de Victor Ponta la DNA)

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, Victor Ponta a cerut, recent și disjungerea cercetărilor în dosarul Turceni-Rovinari în ceea ce îl privește, adică declinarea dosarului său la Parchetul General, condus de Tiberiu Nițu.

DNA îl acuză pe Victor Ponta de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și 17 fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit anchetatorilor, “în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională. La data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.”

Dosarul este aproape finalizat și urmează a fi înaintat instanței de judecată.

viewscnt
Afla mai multe despre
victor ponta
dna
anchete dna