Politicienii care s-au acreditat la sala de lectură a Ministerului Economiei pentru a consulta documente secrete privind stadiul negocierilor Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii trebuie să accepte să fie supravegheați permanent, pe durata lecturii, de către un ofițer de securitate al ministerului și să renunțe la telefonul mobil, pe care îl lasă la poartă, relevă un document oficial.
Ei nu au acces în sală decât dacă sunt autorizați să afle informații clasificate de nivel cel puțin "SECRET", după cum a anunțat și anterior Profit.ro.
Anul trecut, site-ul WikiLeaks a lansat o campanie pentru dezvăluirea textului acordului, anunțând o recompensă de 100.000 de euro persoanei care îi va furniza informații în acest sens.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În sala de lectură, persoanele acreditate vor fi însoțite de un ofițer de securitate al ministerului pe toată durata consultării. În sala de lectură este permis accesul doar cu caiet înregistrat și instrumente de scris. Nu pot fi copiate paragrafe din documentele consultate. Nu este permis accesul cu telefon mobil, aparat foto sau alt instrument de înregistrare, laptop, tabletă sau orice alte instrumente electronice care pot conține orice formă de memorie permanentă sau temporară", sunt instrucțiunile clare care le-au fost transmise politicienilor.
Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) este cel mai mare tratat comercial și de investiții negociat vreodată, atât de Statele Unite ale Americii, cât și de Uniunea Europeană, fiind așteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume.
Ca răspuns la solicitările din țările membre ale Uniunii Europene pentru un acces mai ușor la aceste texte și o mai mare transparență în ceea ce privește TTIP, Guvernul SUA a decis să deschidă așa-numite "săli de lectură" în ambasadele sale din UE, astfel încât politicienii să poată citi documentele. Practic, SUA nu au prezentat public detalii legate de pozițiile de negociere, dar au admis accesul limitat la textele consolidate.
Conform informațiilor obținute de Profit.ro, la acest moment, Ministerul Economiei pune la dispoziție ministerelor și instituțiilor guvernamentale cu responsabilități în domeniu, dar și anumitor parlamentari,documentele actualizate și confidențiale privind stadiul și temele negocierilor cu SUA.
"Documentele care pot fi consultate sunt documente consolidate, respectiv documente agreate de către cei doi parteneri de negociere; sunt documente confidențiale, clasificate în regim secret de serviciu", sunt informațiile transmise Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajațiiPotrivit acestora, persoanele care pot citi documentele trebuie să fie reprezentante ale ministerelor, instituțiilor guvernamentale și Parlamentului și, mai ales, să dețină un certificat emis de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) care să le acorde dreptul legal de a avea acces la documente clasificate în regim secret de serviciu.
În România, accesul la informații secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesitații de a cunoaște, numai persoanelor care dețin un certificat de securitate sau o autorizație de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informațiilor necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, certificat acordat în urma unor verificări efectuate asupra solicitantului.
Conform informațiilor Profit.ro, mai mulți parlamentari s-au acreditat la sala de lectură a Ministerului Economiei, pentru a consulta documentele secrete care detaliază evoluția negocierilor și temele aflate încă în dezbatere între Uniunea Europeană și SUA.
"Documentele sunt consultate pentru informare și fundamentarea raportului atunci când negocierile vor fi finalizate, iar Tratatul aferent acestui acord va trebui ratificat", a declarat pentru Profit.ro unul dintre parlamentarii care vor merge la sala de lectură.
La rândul său, ambasada SUA la București a comunicat, pentru Profit.ro, că singurul spațiu în care pot fi analizate aceste documente este la Ministerul Economiei, ambasada nepunând la dispoziție o astfel de sală.
CITEȘTE ȘI ASF caută documente Astra din perioada CSA, la cererea procurorilor. Unele acte nu sunt în arhivăLa nivel european, mai mulți parlamentari care au citit documentele au reclamat că acestea nu sunt complete, ci conțin doar o parte din informații.
La finele anului trecut, România a transmis Uniunii Europene un set de peste 30 de propuneri pentru a fi incluse în negocierile TTIP și a facilita ulterior intrarea firmelor românești pe piața americană. Printre aceste propuneri au fost eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, posibilitatea ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație.