Poliția de Frontieră vrea să-și cumpere cu bani de la UE încă o navă de patrulare, pe care să o folosească în misiuni pe Marea Neagră, în contextul amplificării fenomenului migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii, și a înaintat în acest sens Comisiei Europene o aplicație pentru finanțare prin Fondul pentru securitate internă, semnând deja contract în luna martie a acestui an.
Valoarea achiziției este de 64,97 milioane lei fără TVA, adică peste 77 milioane lei cu tot cu taxă, se arată într-un document guvernamental.
"Achiziția navei maritime de patrulare va contribui la eficientizarea supravegherii frontierelor, depistarea migranților, prevenirea migrației ilegale, acțiuni de căutare și salvare și reducerea traficului ilegal de bunuri și contrabandă, alinierea la standardele UE privind securitatea frontierelor și cooperare", afirmă sursa citată.
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Iohannis ar trebui să plătească statului peste 1,2 milioane lei din chiriiNava va fi utilizată în operațiuni comune Frontex - Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene.
"În contextul amplificării fenomenului migrației ilegale la frontierele externe ale UE și având în vedere faptul că normele de înzestrare în vigoare permit achiziționarea de mijloace navale maritime, este necesară dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră cu o navă maritimă de patrulare, care să fie utilizată pentru supravegherea zonei de competență a Poliției de Frontieră Române la Marea Neagră, cât și în cadrul operațiunilor comune Frontex", se mai menționează în document.
Guvernul mai precizează că, numai în anul 2016, Poliția de Frontieră Română, în calitate de principală instituție specializată a statului cu atribuții în ceea ce privește supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, a fost implicată în 15 operațiuni comune, un exercițiu de intervenție rapidă și două proiecte pilot organizate sub egida Frontex, în care a detașat un număr de 426 de polițiști de frontieră. Printre echipamentele detașate în aceste misiuni comune s-au numărat și 4 nave maritime de patrulare, 7 autospeciale cu termoviziune, 10 echipaje canine, 1 microbuz, 1 autocar, 31 autospeciale de patrulare, 36 autoturisme de serviciu și un Heart Beat Detector.
CITEȘTE ȘI Tesla a urcat pe locul patru în lista Oficiului Consumatorilor din Norvegia, după numărul de reclamații"În cursul anului 2017, contribuția României este similară celei din 2016. De asemenea, în cadrul discuțiilor bilaterale anuale din 27.10.2017 de la Varșovia, s-a stabilit ca România, prin Poliția de Frontieră Română, să detașeze în anul 2018 următoarele resurse: 173 de experți în toate profilurile, 1 navă tip CPV proiect P157 pe o perioadă de 4 luni, 9 autospeciale de patrulare 4x4, 11 autoturisme de serviciu, 4 autospeciale transport câini de serviciu și 1 cameră de termoviziune portabilă", mai relevă sursa citată.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, anul trecut au fost depuse aproximativ 5.000 de cereri de azil în România, dublu față de 2016, din care în jur de 1.800 – 2.000 au fost acceptate. Cei mai mulți refugiați provin din Siria, Irak și Afganistan. De asemenea, în primul trimestru din 2018, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 419 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 32 dintre aceștia a fost acordată o formă de protecție internațională și au fost înscriși în programul de integrare.
Potrivit Organizației Internaționale a Migrațiilor (OIM), 57.160 de migranți au sosit în UE de la începutul anului - dintre care 80% au debarcat pe coastele italiene, spaniole sau grece. Un consiliu european consacrat problemei migrațiilor, care a avut loc la finalul lunii trecute la Bruxelles, a pus accentul pe o consolidare a controlului la frontiere și pe instrumente în vederea ținerii migranților la distanță, precum crearea de platforme de debarcare în Africa de Nord.