Moscova acuză Parisul că refuză să coopereze în cazul arestării lui Pavel Durov

Moscova acuză Parisul că refuză să coopereze în cazul arestării lui Pavel Durov
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2024

Ambasada Rusiei la Paris a acuzat duminică autoritățile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franța a lui Pavel Durov, CEO al aplicației de mesagerie Telegram, care are dublă cetățenie rusă și franceză.

„Am cerut imediat autorităților franceze să explice motivele reținerii sale și am cerut ca drepturile sale să fie protejate și să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat în continuare să coopereze pe această temă”, a acuzat ambasada Rusiei la Paris, citată de agenția de presă Ria Novosti.

Urmărește-ne și pe Google News

Miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris sâmbătă seara, au anunțat TF1 și BFMTV, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters, citată de News.ro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța CITEȘTE ȘI Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța

Rețeaua Telegram, deosebit de influentă în Rusia, Ucraina și republicile fostei Uniuni Sovietice, este clasată ca una dintre principalele platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat. Aceasta își propune să atingă un miliard de utilizatori în următorul an.

Cu sediul în Dubai, Telegram a fost fondată de Pavel Durov. În vârstă de 39 de ani, acesta s-a născut în Rusia, țară pe care a părăsit-o însă în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile care făceau opoziție pe platforma sa de social media VK, pe care a vândut-o.

În momentul arestării sale în Franța, pe pista aeroportului Bourget, Durov călătorea la bordul avionului său privat, a relatat TF1. El venea din Azerbaidjan, era însoțit de un bodyguard și de o femeie și a fost arestat în jurul orei locale 20:00 (21:00, ora României). Potrivit BFMTV, el are și cetățenie franceză.

Durov era vizat de un mandat de arestare în Franța în cadrul unei anchete preliminare a poliției deschise pentru lipsa moderării de conținut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliției, a permis ca activitatea infracțională să continue nestingherită pe platforma sa criptată, fiind vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri și partajarea de conținut pedofil, infracțiuni de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de șef al platformei.

viewscnt
Afla mai multe despre
durov
telegram
arestare