Guvernul a adoptat OUG pregătită pentru salvarea COS Târgoviște. Întrebat de Blue Air, ministrul Economiei spune că ordonanța permite intervenția statului în toate sectoarele economiei

Guvernul a adoptat OUG pregătită pentru salvarea COS Târgoviște. Întrebat de Blue Air, ministrul Economiei spune că ordonanța permite intervenția statului în toate sectoarele economiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 nov 2020

Ordonanța de Urgență concepută pentru salvarea Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște a fost aprobată miercuri de către Guvern și extinde procedura de ștergere a datoriilor bugetare prin dare în plată de active către ANAF, în vigoare în prezent numai pentru active de producție de energie și cărbune vitale pentru siguranța sistemului energetic național, la "active funcționale industriale", indiferent de domeniile de activitate ale companiilor care le dețin.

"Activele funcționale industriale" sunt definite foarte general, ca "totalitatea resurselor economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie, know-how etc, inclusiv a drepturilor născute în legătură cu acestea, exploatabile în procese economice prezente și viitoare", potrivit draftului de act normativ.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, acesta stipulează că, dacă Ministerul Economiei decide că "uzul sau interesul național nu justifică" trecerea acestor active în proprietatea publică a statului, ele pot intra în proprietatea privată a statului și valorificate, inclusiv ca aport la capitalul social al unor societăți cu capital integral sau majoritar de stat.

În urma creșterii cazurilor de Covid-19, Guvernul promite 500 euro lunar studenților la medicină care se oferă voluntari în spitale CITEȘTE ȘI În urma creșterii cazurilor de Covid-19, Guvernul promite 500 euro lunar studenților la medicină care se oferă voluntari în spitale

"Practic extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60 de la active funcționale energetice la active funcționale industriale. Asta permite Guvernului, Ministerului Economiei, ca în baza unei analize să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi a activelor funcționale industriale. Este o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale cum este COS Târgoviște. Acolo, practic, investitorul și-a bătut joc de activele companiei. În urma acestei ordonanțe vom putea să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, după ședința de Guvern.

Anterior, într-o conferință de presă, el fusese întrebat dacă statul român are în intenție, în situația în care pandemia continuă, iar operatorul aerian Blue Air va avea în continuare probleme, să îl preia și să fie acționar majoritar.

"Este o întrebare care se poate adresa doar din punct de vedere al mediului de afaceri. Transportul aerian se află în portofoliul altui minister. Ordonanța 60 permite, astfel, intervenția statului în toate sectoarele. Evaluarea se face, totuși, de către Ministerul Transporturilor, pentru că ei cunosc piața foarte bine", a răspuns ministrul Popescu.

Romgaz se așteaptă să fie executată de ANAF pentru neplata unor dividende către stat CITEȘTE ȘI Romgaz se așteaptă să fie executată de ANAF pentru neplata unor dividende către stat

O altă modificare introdusă în OUG nr. 60/2019, adoptată inițial doar pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, prevede că pot fi date în plată către ANAF și active funcționale energetice sau industriale gajate în favoarea altor creditori decât Fiscul, dacă respectivii creditori își dau acordul în acest sens.

Tot o noutate este că, la stabilirea valorii activelor ce urmează să fie date în plată, din evaluare se vor scădea obligațiile de mediu.

"Stingerea creanțelor fiscale și bugetare se va face la valoarea determinată prin diferența dintre valoarea bunurilor ce intră în componența activelor funcționale și valoarea obligațiilor de mediu, stabilită prin raportul de evaluare întocmit la cererea operatorului economic care deține active funcționale de către un evaluator autorizat în condițiile legii. În cazul în care valoarea obligațiilor de mediu (...) este mai mare decât valoarea activului funcțional, statul, prin ministerul de resort recuperează diferența de valoare de la titularul obligației de mediu. Dacă titularul obligației de mediu este în procedură de insolvență sau faliment, diferența de valoare (...) este considerată creanță curentă și se recuperează în condițiile legii", prevede proiectul de OUG.

Black Friday - Volume de 100 de milioane de lei, la ora 9:00; în minutul de aur au fost efectuate 4.792 de tranzacții CITEȘTE ȘI Black Friday - Volume de 100 de milioane de lei, la ora 9:00; în minutul de aur au fost efectuate 4.792 de tranzacții

"Ministerul Economiei are două vești bune în seara asta. Una este legată de modificarea OUG 60 și vă mulțumim că ne-ați sprijinit cu COS Târgoviște. Această modificare va deschide calea recuperării creanțelor bugetare, care în condițiile actuale erau aproape imposibil de recuperat, și reinserției în circuitul economic a activelor funcționale, importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. Salvăm și locurile de muncă, deci este și un impact social. Sunt 1.200 de angajați, dacă pornim, vor mai trebui făcute angajări", a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu, în debutul ședinței de guvern de joia trecută, când modificările au fost adoptate în primă lectură.

Potrivit datelor publice disponibile, COS Târgoviște datorează statului circa 141 milioane lei.

În iulie, salariații COS Târgoviște, aflat în insolvență, au primit preavize de concediere.

Bitcoin a urcat peste pragul de 16.000 de dolari, la cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 2018 CITEȘTE ȘI Bitcoin a urcat peste pragul de 16.000 de dolari, la cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 2018

"Au fost emise preavizele de concediere, dar nu a fost emisă decizia de concediere întrucât există intenția creditorului majoritar de a proceda la modificarea planului de reorganizare, cu implementarea transferului activului productiv către o societate cu capital de stat, cu conversia/darea în plată a creanțelor bugetare", se arăta într-un document de luna trecută al administratorului judiciar al COS Târgoviște.

După cum a relatat Profit.ro, în septembrie anul trecut, un investitor polonez cu ample legături cu China a făcut o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, aflat în insolvență, mișcare pe care, de altfel, se bazează planul de reorganizare a combinatului românesc. Planul a fost aprobat de creditori în octombrie și confirmat de judecătorul sindic în decembrie 2019. Tranzacția nu s-a mai materializat, printre altele din cauza problemelor generate de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

COS Târgoviște a făcut parte din grupul rus Mechel, iar acum este controlată de un offshore cipriot.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
stergere datorii bugetare cos targoviste
dare in plata active functionale cos targoviste