Calcul - Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. "A dat lovitura" pe final

Calcul - Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. "A dat lovitura" pe final

Klaus Iohannis in safari in Kenya (2023)

Ionuţ Tudorică
Ionuţ Tudorică
scris astăzi, 01:00

În doi ani de mandat, președintele Klaus Iohannis a consumat pe deplasări externe peste 25 de milioane de euro. Cheltuielile totale ale Președinției au crescut de aproape 4 ori în cele două mandate, relevă datele analizate de Profit.ro.

În primul an din primul mandat, suma totală cheltuită a fost de 8,5 milioane de lei. Apoi, în următorii ani, deplasările externe au rămas constante, undeva în jurul valorii de 6 milioane de lei pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ambasadoarea SUA ne mai temperează ușor: Mai trebuie parcurși pași importanți pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru Visa Waiver. Dacă aveți toate condițiile, e posibil în 2025 CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasadoarea SUA ne mai temperează ușor: Mai trebuie parcurși pași importanți pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru Visa Waiver. Dacă aveți toate condițiile, e posibil în 2025
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

În ultimul an din primul mandat s-a înregistrat primul “accident”, cheltuielile de acest fel urcând brusc, până la 10 milioane de lei.

Al doilea mandat a început cu pandemia Covid 19, iar președintele a fost ținut acasă, cheltuind doar 3 milioane de lei pe deplasări externe. Însă, apoi, aceste cheltuieli aveau să explodeze.

FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi\ CITEȘTE ȘI FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi" și ”Nicolae Dobrin”

În 2022 a fost un hop până la 17 milioane de lei, iar în 2023 s-a bătut orice record, cu o sumă totală dată pe deplasările externe de 41,1 milioane de lei.

Anul curent, până în august, președintele a avut călătorii de 20 de milioane de lei.

De departe, cele mai controversate vizite ale președintelui au avut loc în 2023, când a fost recordul de cheltuiieli. El a avut două turnee - unul de 9 zile în America de Sud (din care publice au fost doar 4, restul fiind ocupate de “activități private”) și unul de 10 zile în Africa, cu tot cu safari.

 

Cabo Verde

Chile

Coreea de Sud

Croația

Egipt

Emiratele Arabe Unite

Estonia

Franța

Germania

Grecia

Israel

Italia

Japonia

Kenya

Letonia

Lituania

Moldova

Polonia

Portugalia

Senegal

Singapore

Spania

SUA

Tanzania

Turcia

Ungaria

 

Trecând la cheltuielile totale ale președintelui, în 2015, bugetul Președinției era de 37,4 milioane de lei. Pentru anul acesta a fost programat un buget de 135 de milioane de lei (plus 7 milioane de lei primiți în plus la rectificarea bugetară de săptămâna trecută). 

DOCUMENT Proiect de interzicere a cumulului de joburi plătite de la bugetul stat. Listă lungă de excepții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiect de interzicere a cumulului de joburi plătite de la bugetul stat. Listă lungă de excepții

Pentru comparație, bugetul total actual al președintelui Cehiei este de 96 de milioane de echivalent lei pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
gulfstream
vizite
strainatate
cheltuieliadministratia prezidentiala
africa
america de sud
buget