Biriș confirmă existența proiectului de modificare a Codului Fiscal, neasumat de ministru, și explică de ce a fost promovat

Biriș confirmă existența proiectului de modificare a Codului Fiscal, neasumat de ministru, și explică de ce a fost promovat
scris 7 sep 2016

Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor și coordonatorul Departamentului de Legislație Fiscală din instituție, confirmă existența proiectului de modificare a Codului Fiscal, prezentat în premieră de Profit.ro, dar neasumat de ministrul Finanțelor, și arată că planul era ca documentul să fie prezentat public la un anumit moment, pentru a putea fi și explicat.

El arată totodată că proiectul a fost redactat cu scopul de a simplifica sistemul contribuțiilor sociale.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este oarecum un incident regretabil că un proiect încă în discuții a ieșit pe surse și oameni care nu prea au înțeles ce scrie în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre ușurarea sarcinii fiscale totale, pentru că cine l-a studiat puțin mai în amănunt putea să vadă că propuneam introducerea pentru prima dată în legislația noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuțiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, în așa fel încât contribuțiile astea să nu fie așa, fără număr, fără limită, ci să simplificăm până la urmă legislația. Practic, cea mai mare parte din modificări, nu neapărat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Am văzut că există critici, că s-ar mări cotele de contribuții, dar acest proiect nu este despre majorări de taxe", a spus Biriș pentru Calea Europeană.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a arătat că, dacă ar fi aprobat, niciun salariat și niciun angajator nu ar avea de plătit niciun leu în plus, ci dimpotrivă, ar plăti mai puțin prin efectul plafonării.

"Știm vreo firmă care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știm vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Că noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile în parte, pentru angajat mai mici și pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, și anume cât de mare este costul muncii în România. Este foarte mare, și nu datorită impozitului pe venit, ci a contribuțiilor care sunt așa de mari și pentru că foarte mulți nu le plătesc. În propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator în baza de calcul, în salariul brut, se făcea ca efectul asupra angajatului să fie zero, același net, iar efectul asupra angajatorului să fie zero, același cost total. Doar se creează o bază unitară de aplicare a impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru toate tipurile de venituri", a arătat oficialul ministerului.

El a apreciat că este absolut normal să se vorbească și de moralitatea legii fiscale și a insistat că proiectul de modificare a Codului Fiscal este despre stabilitate și predictibilitate, precum și despre simplificare.

Oficialul a arătat totodată că planul Ministerului Finanțelor era să prezinte public proiectul la un anumit moment, pentru a-l putea și explica.

Anterior, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a afirmat, legat de proiectul care schimbă Codul Fiscal, prezentat în premieră de Profit.ro, că la nivelul ministerului au fost mai multe proiecte luate în considerare la nivel tehnic, dar că nu și-l asumă și nu îl va semna. Întrebată repetat, la Antena 3, dacă în minister există acest proiect, Dragu a evitat de fiecare dată să răspundă ferm, dar a admis că Direcția de Legislație fiscală a lucrat la mai multe proiecte.

EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații online CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații online

La insistențele jurnaliștilor de a li se răspunde dacă proiectul există sau nu în minister, Dragu a replicat de fiecare dată doar că ea personal nu și-l asumă și nu va semna documentul.

Ea a adăugat însă că va discuta cu secretarul de stat Gabriel Biriș, care conduce Departamentul de Legislație Fiscală, și cu colegii acestuia și va investiga cum a ajuns în spațiul public acest proiect.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, prezentat în premieră de Profit.ro, are 99 de pagini, cuprinde modificări multiple și cu siguranță a fost lucrat în interiorul Ministerului de Finanțe, transmite Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, care cere public să i se comunice cine și cu ce scop a lucrat acest document și, de asemenea, cine suportă consecințele economice ale impactului în rândul investitorilor, angajaților și angajatorilor români.

viewscnt
Afla mai multe despre
biris