EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale

EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale
scris 22 aug 2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va introduce modelul de raportare SAF-T, inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și folosit de mai multe state europene, care reprezintă o metodă de pre-control, întrucât companiile transmit voluntar date relevante autorităților fiscale, a declarat, pentru Profit.ro, președintele instituției, Dragoș Doroș. Avantajul acestui sistem este că reduce costurile de administrare pentru ambele părți, poate fi utilizat pentru verificări în cazul rambursărilor de taxe, minimizează riscurile în perspectiva controalelor sau chiar le elimină.

SAF-T este un standard international de schimb de date între companii și autoritățile fiscale pe cale electronică. Practic, înseamnă că firmele pun la dispoziția Fiscului informații, iar acesta le monitorizează și apreciază dacă mai sunt sau nu necesare controale, inclusiv pentru rambursări de taxe.

Ce este SAF-T?

"La nivel european se constată tendința de standardizare a modului de furnizare a informației către autoritățile fiscale, pe cale electronică. În acest sens, soluția OECD a fost implementarea unor jurnale predefinite (achiziții și livrări) în format electronic (xml), fișiere standard (Standard Audit File for Tax – SAF-T). Acest SAF-T a fost introdus cu succes în mai multe state membre UE  (e.g. Portugalia, Luxemburg) și, de asemenea, de la 1 iulie 2016 și în Polonia, iar de la 1 octombrie va fi introdus și în Lituania. În România, acest nou formular 394 vine probabil ca un răspuns/aliniere la această tendință europeană. Însă modelul local nu s-a pliat pe practica europeană.

EXCLUSIV Fiscul și băncile strâng colaborarea: Sunt vizate adeverințele de venit și popririle de conturi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul și băncile strâng colaborarea: Sunt vizate adeverințele de venit și popririle de conturi

Acest standard SAF-T ar fi putut fi preluat și de Fiscul românesc, iar pentru companii ar fi fost mult mai simplu pentru că, spre desosebire de 394, acest mod de raportare nu mai presupune compilări de date, calcule, agregări etc. Prin SAF-T s-ar fi făcut un transfer de informație la Fisc care ar fi putut să culeagă din aceste jurnale informațiile necesare (care acum sunt cerute prin intermediul noului formular 394). SAF-T aduce beneficii importante statelor membre care l-au implementat (de exemplu din punct de vedere al derulării controalelor fiscale, nu numai din punct de vedere al TVA, ci și al impozitului pe profit, al reconcilierilor datelor declarate de parteneri și identificarea unor «anomalii», posibilitatea analizei unor mostre de date și extrapolări ulterioare”, a explicat recent, pentru Profit.ro, Ioana Iorgulescu, Executive Director E&Y.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
control
doroș
companii