Peste o treime dintre proiectele finanțate din fonduri europene în exercițiul bugetar 2007-2013, respectiv circa 5.500 din peste 15.000 astfel de proiecte, sunt încă în fază de implementare și ar trebui finalizate, teoretic, în maximum o lună, pentru ca banii puși la dispoziție de Comisia Europeană pentru aceste contracte să nu fie pierduți. Autoritățile admit însă că va fi imposibil ca aceste proiecte să fie terminate rapid.
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a anunțat, joi, în urma unei întâlniri cu premierul Dacian Cioloș și cu directorii autorităților de management pentru programele operaționale, că, din cele peste 15.000 de proiecte cu finanțare europeană contractate în exercițiul bugetar 2017-2013, aproximativ 5.500 sunt încă în faza de implementare.
Acestea ar trebui, teoretic, să fie finalizate până la finalul anului, deci în maximum aproximativ o lună, dar și autoritățile guvernamentale arată că acest lucru va fi imposibil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, rata de absorbție a fondurilor europene este de aproape 60% din totalul banilor puși la dispoziție, iar ministrul Fondurilor Europene speră ca pragul de absorbție să ajungă la 70%.
Anca Răducu a precizat că 77 de mari proiecte de infrastructură au fost împinse pentru exercițiul bugetar următor, aferent perioadei 2014-2020, astfel încât finanțarea să fie asigurată în continuare din fonduri europene, iar alte 10 proiecte dezvoltate în prezent din finanțări BEI sau BERD ar putea fi clasificate drept proiecte “retrospective” și finanțate din fondurile UE 2007-2013.
Ministrul a arătat însă că, pentru proiectele aflate în curs de implementare și care nu vor putea fi finalizate până la sfârșitul anului, sunt căutate soluții pentru a fi finanțate măcar parțial cu bani europeni și a fi evitată, astfel, dezangajarea unor sume.
“Încercăm să găsim o soluție ca partea care a fost finalizată până la 31 decembrie să poată intra pe fonduri europene, în special la proiecte gestionate de autoritățile locale, iar restul banilor necesari finalizării proiectelor să fie acoperit de autoritățile locale”, a declarat Aura Răducu, arătând că autoritățile locale trebuie să asigure o cofinanțare mai mare a proiectelor.
Guvernul ar putea adopta, până la finalului anului, o serie de norme care să simplifice legislația, pentru accelerarea absorbției de fonduri UE, inclusiv în ceea ce privește termenele de depunere a documentațiilor aferente proiectelor, iar plățile să fie efectuate fără probleme până la finalul anului, Trezoreria urmând să funcționeze și pe 31 decembrie pentru a asigura fondurile necesare.