Noul sistem de achiziții publice, amânat. Curtea de Conturi intervine cu restricții pentru firmele cu datorii bugetare

Noul sistem de achiziții publice, amânat. Curtea de Conturi intervine cu restricții pentru firmele cu datorii bugetare
scris 21 dec 2015

Noul sistem de achiziții publice nu va mai fi aplicat din prima zi a anului viitor, ci din 15 februarie, regulile fiind înăsprite chiar înainte să intre în vigoare, la solicitarea Curții de Conturi, prin restrângerea posibilităților firmelor cu datorii bugetare de a participa la o licitație.

Noile legi care vor reglementa procedurile prin care statul va atribui contracte au fost pregătite și aprobate de Guvern cu intenția să fie aplicate din 1 ianuarie 2016, dar întârzierile din Parlament împiedică aplicarea rapidă a acestora, astfel că noul termen de la care să fie introduse a fost stabilit, conform mai multor documente consultate de Profit.ro, pentru 15 februarie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta în condițiile în care, cum Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni, conducerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a cerut președintelui Senatului, într-un document transmis și în numele Ministerului Finanțelor, ca parlamentarii să nu întârzie dezbaterea pachetului de legi privind achizițiile, astfel încât noile reguli să poată fi aplicate cel târziu din luna februarie a anului viitor, atenționând că eventuale întârzieri pot suspenda automat plățile pe toate programele cu finanțare europeană.

Legile vor fi însă aplicate într-o formă diferită aprobată de cea a Guvernului, mai exact cu limitarea modalităților în care firmele cu datorii bugetare vor putea participa la licitații.

Astfel, forma aprobată de Guvern stabilește că autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire orice operator economic despre care are cunoștință că și-a încălcat obligațiile privind plata impozitelor, taxelor sau a contribuțiilor la bugetul general consolidat, iar acest lucru a fost stabilit printr-o hotărâre judecătorească sau decizie administrativă având caracter definitiv și obligatoriu.

O firmă putea totuși participa la o licitație atunci când cuantumul impozitelor, taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat, datorate și neachitate, era mai mic de 4.000 de lei, dar și dacă acest cuantum era mai mare de 4.000 lei, dar sub 5% din totalul impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate la cea mai recentă dată scadentă a acestora.

Modificările operate în aceste zile au eliminat însă ultima variantă, astfel că firmelor le va fi permis să participe la o licitație doar dacă totalul datoriilor bugetare este mai mic de 4.000 de lei.

Limitarea a fost introdusă la solicitarea Curții de Conturi.

Noile legi ale achizițiilor publice, conținând sute de pagini care introduc o serie de modificări într-un sistem aplicat din 2006, dar modificat de atunci de peste 20 de ori, au fost prezentate detaliat de către Profit.ro aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitatii
achizitii publice
legi