Noua lege RCA: Polițe în rate pe orice perioadă multiplu de o lună, plățile pentru vătămări din accidente, limitate pe model ADAS

Noua lege RCA: Polițe în rate pe orice perioadă multiplu de o lună, plățile pentru vătămări din accidente, limitate pe model ADAS

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat proiectul noii legi RCA. Actul propune ca asiguratul să poată suspenda polița în anumite condiții, ca polița să poată fi achitată în rate și încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, multiplu de o lună, dar și ca asigurătorul să fie obligat să prezinte formula de calcul al prețului la solicitarea clientului. 

Proiectul a fost trimis către senatorii din Comisia de Buget Finanțe care urmează să o avizeze sau să o respingă. O modificare majoră, inclusă la propunerea firmelor de asigurare, este introducerea în lege a unei reglementări pentru daunele morale și vătămările corporale.

Urmărește-ne și pe Google News

“Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule”, arată propunerea de act normativ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri

Formula găsită de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS. Fiecărui tip de vătămare îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poate fii stabilită unitar, indiferent de caz.

Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către judecătorii care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător. Legea RCA, însă, nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție.

Suma maximă pentru vătămare sau deces va fi puțin peste 100.000 de euro

Proiectul de lege mai arată că fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În același timp scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente.

Noua lege RCA s-a întors la ASF. Transportatorii cer ca scumpirile să fie avizate de ANPC, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției CITEȘTE ȘI Noua lege RCA s-a întors la ASF. Transportatorii cer ca scumpirile să fie avizate de ANPC, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției

În aceste condiții, la un salariu minim de 1.250 de lei, cât va fi în luna mai, despăgubirea maximă ajunge la 500.000 de lei sau puțin peste 100.000 de euro. Suma este cu mult sub cele atribuite în prezent de instanțele de judecată care, pentru urmașii victimelor din accidente rutiere au acordat și peste 1 milion de euro.

Pe de altă partem practica judiciară este neunitară , existând situații în care pentru același caz o instanță a acordat 10.000 de euro iar alta 500.000 de euro, de exemplu.

În cazul unor vătămări mai puțin grave, dar semnificative, sumele pot fi chiar derizorii. De exemplu, un picior rupt echivalează cu un punct, sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte sau 25.000 de lei.În situații speciale, mai spune legea, se pot acorda despăgubiri mai mari decât cele stabilite în urma analizei punctajului însă majorarea nu poate depăși 25%.

Cu o pondere de aproape 45% în asigurări generale, subscrierile din polițe RCA a atins anul trecut 3,11 miliarde de lei, în creștere cu 16,6% față de 2014.

Societățile cu cea mai mare pondere în piața RCA sunt Euroins, Carpatica și Asirom care dețin 51,2%. La finele anului trecut, numărul polițelor RCA în vigoare era de 5,19 milioane. Sumele plătite de asigurători pentru daune morale și vătămări corporale au atins 470 milioane de lei în 2014, de la 350 milioane de lei în 2013 și 41 milioane de lei în 2008. Anul trecut, conform ASF; acest indicator a scăzut la 438,04 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege rca
asf
vatamari corporale
accidente