Vedetele universale din benzi desenate Tintin și Popeye, capodoperele literare, cinematografice și muzicale ale lui Faulkner, Hemingway, Hitchcock și Ravel - toate datând din 1929 - intră miercuri în domeniul public american.
La fiecare 1 ianuarie, mii de cărți, filme, cântece, compoziții muzicale, opere de artă și personaje de benzi desenate care au 95 de ani își pierd drepturile de autor în Statele Unite. Acest lucru înseamnă că ele pot fi copiate, partajate, reproduse sau adaptate în mod liber, fără a se plăti un cent.
La sfârșitul lunii decembrie a fiecărui an, Centrul pentru Studiul Domeniului Public de la Facultatea de Drept a Universității Duke din Carolina de Nord (sud-est) publică lista operelor culturale care au trecut în posteritate, scrie News.ro.
În acest 1 ianuarie, vedetele sunt marinarul Popeye, creat în 1929 de Elzie Crisler Segar, și reporterul Tintin, prezentat de belgianul Hergé în același an.
"În ultimii ani, am sărbătorit intrarea în domeniul public a unor personaje fascinante precum Mickey Mouse (2024) și Winnie the Pooh (2022)", subliniază directoarea Centrului, Jennifer Jenkins, pe site-ul său. În 2025, expiră drepturile de autor pentru mai multe transformări ale lui Mickey datând din 1929 și pentru primele versiuni ale lui Popeye și Tintin", precizează avocata.
Romanele "The Sound and the Fury" de William Faulkner, "A Farewell to Arms" de Ernest Hemingway, "A Room of One's Own" de Virginia Woolf și prima traducere în limba engleză a romanului german "Nothing New in the West" de Erich Maria Remarque își pierd de la 1 ianuarie 2025 drepturile de autor.
CITEȘTE ȘI Muntenegru cedează și îl extrădează în SUA pe un magnat al criptomonedelor care fugea de multe luniÎn privința cinematografiei, Universitatea Duke selectează "Blackmail", primul film britanic vorbit, de Alfred Hitchcock, și "The Black Watch", al americanului John Ford, ambele lansate în 1929.
În domeniul cântecului și al muzicii, prima versiune a piesei "Singin' in the Rain" a americanilor Ignacio Herbert Brown și Arthur Freed, care a fost adaptată de mai multe ori, își pierde, de asemenea, drepturile de autor.
La fel ca celebrul "Bolero" al francezului Maurice Ravel, compus în 1928, dar protejat de drepturi de autor în anul următor.