Serviciul de Pază și Securitate (SPP) a primit mai multe oferte pentru cele trei loturi ale unei licitații care urmărește furnizarea unor echipamente necesare proiectului "Sistem integrat pentru intervenția la dezastre, urgențe și crize", finanțat din fonduri europene și estimat la 10,4 milioane de lei, fără TVA, pentru 12 luni.
Pentru primul lot al licitației, punct de comandă mobil pentru coordonarea intervențiilor la dezastre și situații de crize, ofertele au venit din partea asocierilor formate din Deltamed (lider) și Syntegra Security, respectiv Starc4sys (lider) și Stimpex. Lotul a fost estimat la 5,25 milioane de lei, fără TVA.
Deltamed și asocierea formată din Starc4sys (lider) și Stimpex au depus oferte pentru lotul 2 al licitației, care vizează achiziționarea unei autospeciale cu sistem de comunicații în situații de urgență.
Estimat la 3,74 milioane de lei, fără TVA, lotul 3 prespune livrarea unui echipament mobil de analiză spectru radioelectromagnetic. Singura ofertă a fost depusă de Rohde&Schwarz România.
"În prezent la nivelul Serviciul de Protecție și Pază există un punct de comandă și coordonare mobil achiziționat în anul 2008, care a fost modernizat în anul 2016, dar datorită evoluției tehnologice și a implementării la nivelul instituției a unor soluții moderne de coordonare și conducere a misiunilor specifice precum și pentru sprijinul intervențiilor la dezastre și situații de criză, acesta nu mai este corespunzător. Obiectivul general al achiziției reprezintă dotarea cu echipamente și soluții tehnologice moderne pentru coordonarea și conducerea forțelor participante la misiuni și intervenții la dezastre și situații de criză. Achiziția are ca scop scăderea timpului de reacție și sporirea eficienței acțiunilor de intervenție la dezastre și situații de criză, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate și creșterea valorii bunurilor recuperate", se spune în caietul de sarcini al lotului 1 al licitației.
Serviciul de Protecție și Pază este organ de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, specializat în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Pentru îndeplinirea misiunilor stabilite prin lege, Serviciul de Protecție și Pază colaborează cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu alte ministere și structuri ale administrației publice centrale și locale, pe timpul derulării lor organizând și coordonând activitatea tuturor forțelor participante din cadrul acestor organisme.