Israelul a lansat un atac preventiv în Liban asupra Hezbollah. Situație de urgență în Israel pentru 48 de ore. Aeroportul din Tel Aviv, închis

Israelul a lansat un atac preventiv în Liban asupra Hezbollah. Situație de urgență în Israel pentru 48 de ore. Aeroportul din Tel Aviv, închis

Foto: The Times of Israel

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2024

Israelul a lansat duminică dimineața un atac preventiv asupra Hezbollah în Liban, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, într-un videoclip pe X. La rândul său, mișcarea libaneză susținută de Iran anunță că și-a început operațiunea de răzbunare a comandantului Fuad Shukr, care a fost ucis de Israel la Beirut luna trecută.

Hezbollah spune că a lansat 320 de rachete, precum și drone cu explozibil, în atacul de duminică dimineață, care a vizat 11 baze militare israeliene din nordul țării.

Urmărește-ne și pe Google News

O înregistrare video care circulă pe internet arată o dronă Hezbollah care lovește o autostradă din nordul Israelului, informează News.ro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța CITEȘTE ȘI Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța

De asemenea, o rachetă lansată din Liban în atacul Hezbollah de duminică dimineață a lovit o fermă de găini în comunitatea Manot din Galileea de Vest. Pompierii încearcă să stingă incendiul provocat de impactul rachetei, potrivit The Times of Israel.

Anterior, Hezbollah a declarat că începe să răspundă la uciderea comandantului militar Fuad Shukr, dar nu a menționat nimic despre atacul preventiv al IDF de duminică dimineață.

CASA ALBĂ MONITORIZEAZĂ SITUAȚIA

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a declarat că președintele american Joe Biden „monitorizează îndeaproape evenimentele din Israel și Liban”.

Guvernul britanic vrea să impoziteze școlile private pentru a le finanța pe cele de stat CITEȘTE ȘI Guvernul britanic vrea să impoziteze școlile private pentru a le finanța pe cele de stat

„El a rămas angajat cu echipa sa de securitate națională pe tot parcursul serii”, a declarat Savett. „La indicațiile sale, înalți oficiali americani au comunicat în permanență cu omologii lor israelieni. Vom continua să sprijinim dreptul Israelului de a se apăra și vom continua să lucrăm pentru stabilitatea regională”, a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, conform The Times of Israel.

ISRAELUL TRANSMITE CĂ NU ESTE INTERESAT DE UN RĂZBOI TOTAL

Israelul nu este interesat de o escaladare care să ducă la un război în Liban, declară o sursă guvernamentală pentru Channel 12.

„Acesta nu este un atac menit să declanșeze un război, ci mai degrabă să înlăture o amenințare gravă la adresa a milioane de cetățeni israelieni”, a declarat sursa anonimă. „Continuarea escaladării depinde de acțiunile Hezbollah”, a subliniat sursa.

Potrivit The Times of Israel, ministrul de externe, Israel Katz, a trimis mesaje scrise către zeci de omologi, îndemnându-i să sprijine Israelul împotriva Hezbollah, a Iranului și interpușilor săi, subliniind faptul că IDF a lovit Hezbollah în Liban după ce a identificat un atac major planificat cu rachete și drone asupra Israelului, a informat biroul său.

Poliția germană a reținut o persoană după atacul de la un festival, soldat cu 3 morți CITEȘTE ȘI Poliția germană a reținut o persoană după atacul de la un festival, soldat cu 3 morți

Ministrul de externe Katz a subliniat că Israelul își exercită dreptul la autoapărare și că Israelul nu este interesat de un război total.

HEZBOLLAH ANUNȚĂ CĂ SE RĂZBUNDĂ PENTRU COMANDANTUL SHUKR

Hezbollah anunță că și-a început răspunsul pentru moartea comandantului militar al grupării teroriste, Fuad Shukr, ucis într-un atac al forțelor de apărare israeliene luna trecută.

Într-o declarație, Hezbollah spune că a lansat mai multe drone explozive asupra Israelului, vizând situri militare.

Postul de televiziune Al Arabiya, deținut de Arabia Saudită, relatează că până în prezent au fost lansate peste 100 de rachete din Liban către nordul Israelului, potrivit The Times of Israel.

LOVITURI PREVENTIVE ALE ISRAELULUI ÎN LIBAN

„Cu puțin timp în urmă, IDF a descoperit că organizația teroristă Hezbollah se pregătea să lanseze rachete către teritoriul israelian”, a declarat Hagari.

„Într-un act de autoapărare, pentru a înlătura aceste amenințări, IDF lovește ținte teroriste din Liban, de unde Hezbollah plănuia să își lanseze atacurile asupra civililor israelieni”, a continuat Hagari.

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis temporar duminică dimineața, au anunțat oficialii.

„Din cauza situației de securitate, plecările din această dimineață de la Tel Aviv vor fi întârziate și nu vor decola în următoarele câteva ore. Zborurile în drum spre Israel vor fi îndrumate să aterizeze pe aeroporturi alternative din regiune”, a declarat Autoritatea Aeroporturilor din Israel.

Ministrul apărării Yoav Gallant a declarat situație de urgență în Israel pentru următoarele 48 de ore, relatează The Times of Israel. "Situația specială de pe frontul intern" permite Comandamentului Frontului Intern al IDF să emită restricții, precizează publicația.

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de securitate pentru duminică, la ora locală 7:00, a anunțat Biroul său.

Potrivit Reuters, Hezbollah nu a comentat imediat atacurile, care au loc pe fondul așteptărilor sporite privind o escaladare între cele două părți, după ce luna trecută un atac cu rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel a ucis 12 tineri, iar armata israeliană a asasinat un comandant senior al Hezbollah, în Beirut, drept răspuns.

Surse: SUA ar urma să anunțe pe 15 octombrie ridicarea vizelor pentru români CITEȘTE ȘI Surse: SUA ar urma să anunțe pe 15 octombrie ridicarea vizelor pentru români

„În viitorul apropiat, Hezbollah va lansa rachete către teritoriul statului Israel”, a declarat armata israeliană, care a precizat că în scurt timp vor fi emise noi instrucțiuni de protecție civilă pentru populație. Aceasta a avertizat civilii din sudul Libanului să stea departe de zonele în care operează Hezbollah.

În nordul Israelului, sună sirenele de alertă antiaeriană, potrivit The Times of Israel.

Imagini postate pe rețelele sociale arată lansarea a numeroase rachete interceptoare, din cadrul scutului antirachetă Iron Dome, pentru a contracara atacul din Liban.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
liban hezbollah
atac