Europa Centrală se pregătește pentru cele mai grave inundații din ultimele decenii

Europa Centrală se pregătește pentru cele mai grave inundații din ultimele decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 08:51

Europa Centrală se pregătește pentru ceea ce serviciile meteorologice prevăd a fi cele mai grave inundații din ultimele decenii, trecerea ciclonului Boris fiind așteptată în acest weekend, informează AFP.

Potrivit prognozelor meteorologice din Cehia și Polonia, unele zone din aceste țări ar putea înregistra până la 400 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele patru zile, în timp ce Austria și Slovacia se pregătesc să primească circa 200 de litri, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
O firmă cu un singur angajat, venit din domeniul militar, și afaceri de doar 270.000 lei pe an, în analiză pentru un ajutor de stat de peste 200 milioane de lei. Alte firme de pe lista scurtă CITEȘTE ȘI O firmă cu un singur angajat, venit din domeniul militar, și afaceri de doar 270.000 lei pe an, în analiză pentru un ajutor de stat de peste 200 milioane de lei. Alte firme de pe lista scurtă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Evenimentele culturale programate pentru acest weekend au fost anulate în cele patru țări înainte de sosirea ciclonului Boris.

Instalațiile de retenție a apei, în principal rezervoarele de lângă baraje, au fost golite pentru a face față acestor precipitații excepționale.

În Polonia, alertele vizează sudul țării, în special orașele situate pe râul Oder, precum Wroclaw și Opole.

"Există un risc real de inundații locale de vineri până duminică", a avertizat serviciul meteorologic polonez.

La Wroclaw, oraș cu o populație de 675.000 de locuitori, municipalitatea a creat un comitet de criză.

Potrivit ministrului ceh al Mediului, Petr Hladík, situația din țara sa "ar putea fi similară cu cea din 1997 și 2002".

Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acționeze \ CITEȘTE ȘI Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acționeze "acum" pentru a reduce deficitele bugetare

Creșterea nivelului Dunării

Inundațiile din 1997 au lovit Moravia, în estul Republicii Cehe, provocând 50 de victime și pagube estimate la miliarde de dolari.

Tot în această regiune sunt așteptate cele mai mari precipitații.

În 2002, inundațiile au afectat vestul țării, ucigând 17 persoane și provocând daune și mai mari decât în 1997.

Orașele din Moravia au ridicat bariere anti-inundații și au pregătit saci de nisip pentru a face față fenomenelor extreme, în condițiile în care sunt așteptate vânturi cu viteze de până la 100 de kilometri pe oră.

Zeci de evenimente culturale au fost anulate în regiune, inclusiv un festival anual al vinului la Znojmo, care atrage zeci de mii de vizitatori.

Festivalul roman de la Carnuntum, în Austria, a fost și el anulat.

Interes major pentru ajutor de stat la Finanțe - au fost depuse 45 de cereri din partea companiilor, pentru proiecte de investiții în valoare totală de 8 miliarde lei CITEȘTE ȘI Interes major pentru ajutor de stat la Finanțe - au fost depuse 45 de cereri din partea companiilor, pentru proiecte de investiții în valoare totală de 8 miliarde lei

Potrivit televiziunii austriece ORF, precipitațiile ar putea face ca nivelul Dunării să atingă cote nemaiîntâlnite în ultimii cinci, sau chiar zece ani.

Potrivit cancelarului austriac Karl Nehammer, armata este pregătită să mobilizeze până la 1.000 de soldați, dacă va fi necesar. Armata slovacă și pompierii voluntari sunt, de asemenea, în alertă.

Precipitațiile ar putea fi mai abundente decât cele care au devastat Europa Centrală în 2013, considerate atunci unice în ultimii o mie de ani, avertizează site-ul slovac de prognoze meteorologice imeteo.sk.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa centrală
inundatii