EXCLUSIV Astra Asigurări e încă de vânzare. Mai are sute de angajați și un milion de polițe valide

EXCLUSIV Astra Asigurări e încă de vânzare. Mai are sute de angajați și un milion de polițe valide
scris 23 dec 2015

Compania Astra Asigurări, intrată în faliment  printr-o decizie a Tribunalului București, deține, încă, un portofoliu semnificativ de polițe de asigurare. Majoritatea acestora sunt concentrate pe CASCO, RCA și asigurări de locuință. 

Astra are în continuare peste 500 de angajați specializați în subscriere, arată un raport al KPMG consultat de Profit.ro. Lichidatorul Astra, desemnat ca atare de Tribunalul București, prezintă achiziția portofoliului rămas al Astra ca oportunitate pentru un eventual investitor. 

Urmărește-ne și pe Google News

Societatea are resurse interne puternice și un bază de clienți diversificată, fapt care poate constitui o bază solidă pentru un investitor care dorește să se intre și să se dezvolte pe piața din România. Până de curând, compania a fost foarte bine poziționată pe piața locală și a dominat mai multe zone din asigurările generale. Astra are una dintre cele mai mari baze de date referitoare la comportamentul în trafic al în clienților de RCA, fapt care ar da potențialului investitor un avantaj semnificativ în sensul că aceste informații pot fi folosite pentru construcția unei politici de preț cât mai exacte și pentru o segmentare riguroasă a clienților. Mai mult, societatea are și o afacere mică, dar profitabilă în zona asigurărilor de viață, arată documentul consultat de Profit.ro.

Portofoliu semnificativ până cel puțin în martie 2016

Potrivit datelor KPMG, la 30 noiembrie, Astra avea încă un portofoliu de peste 967.000 de polițe valide. Majoritatea clienților încă activi au asigurări RCA (531.000), CASCO (27.000) și property (285.000).  În total, cele 967.000 de polițe au adus prime brute subscrise de 493 de milioane de lei. Interesant pentru investitori ar putea fi și portofoliul de asigurări de răspundere generală, acolo unde mai sunt valide încă 38.000 de polițe. Portofoliul de RCA al Astra este format în proporție de 15% din asigurări pentru flote, zonă extrem de atractivă pentru majoritatea societăților de asigurare din România.

KPMG mai arată că portofoliul Astra se va menține la un nivel semnificativ cel puțin până în martie 2016, dar lichidatorul arată explicit că o preluare cât mai rapidă ar fi în avanatjul cumpărătorului. Potrivit KPMG, care în trecut a îndeplinit și funcția de administrator special al companiei, la finele lui martie 2016 vor mai fi încă valabile 15.000 de polițe CASCO, 150.000 de polițe RCA și peste 175.000 de asigurări property. Segmentul de asigurări pentru clădiri și locuințe este cunoscut ca fiind foarte profitabil, datorită frecvenței foarte mici a daunelor. Mai puțin de 2 din 100 de case asigurate suferă daune într-un an. Pe această zonă, mai ales în ceea ce privește asigurările pentru companii, există o concurență foarte mare pe piață.

Curtată intens

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a arătat, într-un interviu pentru Profit.ro, că l-au contactat mai mulți investitori interesați de Astra Asigurări și că i-a direcționat către lichidatorul companiei, KPMG. Înainte de intrarea în procedură de faliment, de Astra s-au declarat interesate cel puțin cinci companii. Au făcut oferte concrete Ergo (societate controlată de Munich Re, care a achiziționat recent Credit Europe Asigurări ), Fossum Group (un gigant din China) și PZU (cea mai mare companie poloneză de profil).  Sursele Profit.ro spun că PZU și Ergo și-au menținut interesul și după inrarea Astra în faliment. De părți din portofoliul societății s-ar fi interesat și Allianz și Asirom. În acest moment, statutul Astra este unul destul de neclar în condițiile în care legea nu are prevederi explicite care să arate ce se întâmplă în perioada dintre ieșirea din administrare specială și momentul confirmării definitive a stării de faliment a unei societăți de asigurare. 

Tribunalul București a confirmat, în 3 decembrie, starea de faliment la compania Astra Asigurări și a desemnat ca lichidator provizoriu al societății KPMG Restructuring. Astra și-a piredut licența de funcționare la jumătatea lunii august 2015, în urma unei decizii a ASF.  Până atunci, timp de un an și jumătate, a funcționat sub administrarea specială a KMPG Advisory. Astra ar fi avut nevoie de un aport de capital de aproximativ 900 de milioane de lei pentru a reveni în parametrii de solvabilitate impuși de ASF. După confirmarea stării de faliment, creditorii Astra vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților în limita a 100.000 de euro. Pentru sumele ce exced acest nivel, persoanele sau societățile cafre au de primit bani se vor înscrie la masa credală, la fel ca Fondul de Garantarea care va încerca astfel să recupereze o parte din despăgubirile achitate în numele Astra. Primele estimări arată că fondul va plăti peste 700 de milioane de lei. În momentul în care și-a pierdut licența Astra avea 1,8 milioane de clienți, cu 2,5 milioane de polițe. Compania este încă deținută, până la eventuala confirmare a stării de faliment de către Curtea de Apel București, de către omul de afaceri Dan Grigore Adamescu, prin intermediul  Epsilon Estate și The Nova Group.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
vanzare astra
faliment astra
kpmg