Programului SRL-D, ediția 2016, destinat tinerilor care vor să înceapă o afacere, va fi reluat în această lună și dispune de fonduri de 20 milioane lei, a declarat marți secretarul de stat în ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu. Tot în această lună vor fi demarate programe pentru comercianți, femei manager și un parteneriat cu marile universități din România pentru ca studenții să învețe să facă un plan de afaceri.
În 2015, bugetul alocat pentru susținerea antreprenorilor debutanți a fost de 19,3 milioane lei.
”SRL-D este un program de succes, numărul firmelor nou înființate a crescut în primele trei luni cu peste 50% față de 31 martie 2015. Tot luna aceasta vom lansa un program pentru comercianți și unul pentru femeile manager, unde din păcate sunt puțini bani alocați, doar pentru 10-15 persoane. Vrem să le lansăm rapid, pentru că anul trecut au fost lansate târziu și s-au întors bani la buget. Alături de alte proiecte susținute de stat vrem să ajutăm antreprenorii, dar să nu se canibalizeze, să punem criterii diferite pentru ca și beneficiarii să fie mai numeroși”, a spus Vrînceanu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În următoarele săptămâni, Ministerul Economiei va semna un memorandum cu marile universități, patronate și antreprenori, pentru a-i învăța pe studenți cum să înceapă o afacere, să-și facă un business plan.
Cei care vor să înceapă o afacere primesc de la stat până la 10.000 de euro, jumătate din suma necesară derulării investiției, cu condiția să fie la prima inițiativă și să poată acoperi cealaltă jumătate necesară.
Firmele de tip SRL-D mai au și alte beneficii, printre care scutirea de la plata taxelor pentru în-ființarea firmei și a contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult patru angajați. Firmele debutante au statut de SRL-D maximum 3 ani sau până când nu mai au statutul de micro-întreprindere, adică au mai mult de 9 angajați și peste 2 milioane euro cifră de afaceri. Inițial, proiectul era dedicat tinerilor sub 35 de ani, însă ulterior a fost extins tuturor celor care își deschid prima afacere.
Cele mai multe firme înființate au ca obiect de activitate lucrări de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, acestea fiind urmate de afacerile în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri și întreținerea și repararea autovehiculelor.
În top cinci al domeniilor preferate pentru deschiderea unei afaceri se mai află comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi și prin Internet și restaurante.