Șeful Fed vrea noi dovezi

Șeful Fed vrea noi dovezi
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 18:21

Banca Centrală a SUA are încă nevoie de mai multe date înainte de a începe să reducă dobânzile, pentru a fi sigură că cele mai recente informații care arată o încetinire a inflației oferă o imagine corectă a ceea ce se întâmplă cu presiunile pe partea de prețuri, a declarat președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Datele statistice pe luna mai au arătat că indicatorul preferat al Fed privind inflația nu a crescut deloc în acea lună în timp ce rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni a coborât până la 2,6%, în continuare peste ținta de 2% a băncii centrale dar pe o pantă descendentă, arată Agerpres.

Agenția de rating S&P lansează un avertisment cu privire la datoriile unor economii de top CITEȘTE ȘI Agenția de rating S&P lansează un avertisment cu privire la datoriile unor economii de top

"Vrem să înțelegem dacă cifrele pe care le vedem sunt o citire corectă a ceea ce se întâmplă cu inflația de bază. Vrem să avem mai multă încredere, și sincer pentru că economia americană este una solidă, avem capacitatea de a mai aștepta", a spus Jerome Powell la un forum bancar organizat la Sintra (Portugalia) de Banca Centrală Europeană.

Începând din luna iulie a anului trecut Fed a păstrat dobânda de referință în intervalul 5,25%-5,5%, însă oficialii Fed discută când să relaxeze politica monetară în contextul în care inflația revine în apropierea țintei de 2% avută în vedere de banca centrală a SUA.

Analiză - Inteligența artificială ar putea scoate industria vehiculelor electrice din fundătura în care a intrat CITEȘTE ȘI Analiză - Inteligența artificială ar putea scoate industria vehiculelor electrice din fundătura în care a intrat

În prezent, inflația în SUA este cu o jumătate de punct procentual peste ținta Fed, care în comunicatul publicat la finalul reuniunii din 12 iunie a descris-o drept "ridicată". Totuși, cele mai recente date statistice privind inflația și activitatea economică sugerează că presiunile pe partea de prețuri ar putea să continue să se reducă, astfel că investitorii se așteaptă ca Fed să decidă o primă reducere de dobândă, de un sfert de punct procentual, la reuniunea din 17-18 septembrie.

Dacă Fed va respecta sau nu acest calendar, sau oficialii Fed vor decide o nouă amânare, depinde de noile date referitoare la șomaj și inflație, inclusiv datele privind rata șomajului pe luna iunie, care vor fi publicate vineri, precum și raportul de inflație pe luna iunie, care va fi dat publicității în data de 11 iulie.

GRAFIC Indicele PMI din industria prelucrătoare scade în iunie, dar crește în trimestrul al doilea CITEȘTE ȘI GRAFIC Indicele PMI din industria prelucrătoare scade în iunie, dar crește în trimestrul al doilea

Rezerva Federală (Fed) a SUA și Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să reducă ratele dobânzilor în septembrie, deoarece date cheie oferă semne suplimentare că inflația încetinește în SUA și zona euro, a declarat anterior un analist al Morgan Stanley.

Andrew Sheets, director general și șef al strategiei de active încrucișate, a declarat pentru CNBC că banca a devenit optimistă în privința perspectivei dublei reduceri, pe fondul indicelui prețurilor de consum recent și al datelor de pe piața muncii din SUA și Europa.

”Suntem mai optimiști că atât Fed, cât și BCE vor reduce dobânzile în septembrie”, a spus el.

Cele două bănci centrale au arătat semne de divergență a politicii monetare la începutul acestei luni, deoarece BCE a implementat prima reducere a ratei dobânzii de referință în aproape cinci ani, în timp ce Fed a insistat că inflația din SUA rămâne prea mare pentru a face un pas similar.

Carburanți mai scumpi, facturi mai mari la gaz. Lista modificărilor fiscale care intră în vigoare de azi CITEȘTE ȘI Carburanți mai scumpi, facturi mai mari la gaz. Lista modificărilor fiscale care intră în vigoare de azi

”Este de înțeles că aceste bănci centrale nu vor să se angajeze în prealabil. Ei nu vor să pară prea mulțumiți cu privire la riscurile inflației”, a spus Sheets.

”Dar credem că datele pe care le va vedea BCE până în septembrie sunt că inflația continuă să se modereze. Și cred că, pentru Fed, inflația continuă să scadă”, a adăugat el.

Inflația din zona euro a surprins în luna mai, crescând cu 0,2 puncte procentuale de la o lună la lună, până la 2,6%. Au fost așteptate fluctuații, din cauza efectelor de bază de pe piața energiei și a reducerii sprijinului guvernamental în bloc.

Între timp, inflația din SUA s-a menținut constantă în mai, dar a crescut cu 3,3% față de un an în urmă, au arătat cele mai recente date IPC, la începutul acestei luni. Aceasta a fost o îmbunătățire față de câștigul lunar de 0,1% așteptat de economiști.

Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis CITEȘTE ȘI Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis

Piețele urmăresc acum indicele de bază al prețurilor pentru cheltuielile de consum personal din luna mai, indicatorul de inflație preferat de către Fed.

Analiștii se așteaptă ca PCE-ul principal să fie constant din aprilie și cu 2,6% mai mare pe parcursul anului.

Excluzând prețurile volatile la alimente și energie, PCE-ul de bază a fost cu 0,1% mai mare de la lună la lună, ceea ce Sheets a spus că a fost, de asemenea, în conformitate cu așteptările sale.

VIDEO Boloș, atenționat de Ciolacu în ședința de Guvern privind e-TVA: Orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați! CITEȘTE ȘI VIDEO Boloș, atenționat de Ciolacu în ședința de Guvern privind e-TVA: Orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați!

Majoritatea economiștilor chestionați de Reuters anticipează acum că Fed va reduce ratele dobânzilor de la intervalul actual de 5,25% la 5,50% în septembrie, cu o nouă reducere proiectată mai târziu în cursul anului. De asemenea, se așteaptă ca BCE să reducă dobânzile în septembrie și decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata dobânzi
bce
fed