Producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu 70% din acțiuni, avertizează că ar putea sista furnizarea de gaze către producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), deținut de Ministerul Energiei (97,5% din acțiuni) și Romgaz însuși (2,5%), dacă ELCEN nu prezintă, până pe 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor față de Romgaz.
"(...) în data de 24 septembrie 2015, Consiliul de Administrație al Romgaz SA a aprobat prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu societatea comercială Electrocentrale București SA până la data de 15 octombrie 2015, cu mențiunea clară că „o posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 octombrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care S.C. Electrocentrale București SA va prezenta, până la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz SA”. În situația nedorită în care S.C. Electrocentrale București SA nu prezintă programul mai sus menționat, compania Romgaz se vede nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către aceasta începând cu data de 16 octombrie 2015", se arată într-un comunicat al Romgaz.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din București, având o cotă de piață în Capitală de 90%. Prin intermediul RADET, compania asigură încălzirea în sistem centralizat a circa 550.000 de apartamente din București. Romgaz este principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN.
Potrivit raportului Romgaz pe primul semestru al acestui an, la 30 iunie 2015, producătorul de gaze avea o creanță de 136 milioane lei față de ELCEN, creanță înregistrată ca depreciată. Pe de altă parte, potrivit informațiilor ELCEN, tot la 30 iunie 2015, datoriile totale ale RADET către ELCEN se cifrau la 3,587 miliarde lei.
Romgaz a reclamat ELCEN și în instanță, cerându-i peste 240 milioane lei, reprezentând dobânzi și penalități pentru gaze naturale livrate și neplătite. Tribunalul București a dat o sentință favorabilă Romgaz în mai anul acesta, însă Electrocentrale București a făcut apel, nefiind stabilit încă un termen pentru judecarea acestuia.
La jumătatea acestui an, ELCEN avea datorii totale pe termen scurt, plătibile în mai puțin de un an, de 1,69 miliarde lei.
În ultimii doi ani s-a vehiculat intens ideea fuziunii dintre ELCEN și RADET, prin preluarea primei companii de către cea de-a doua, pentru rezolvarea problemei blocajului financiar în lanț generat de datoriile RADET către ELCEN și ale ELCEN către Romgaz și alți furnizori de gaze.
Recent, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara că fuziunea ELCEN - RADET este imposibilă în acest moment, având în vedere nivelul mare al datoriilor Regiei. "Ceva trebuie să facem. Să fuzioneze acum ELCEN cu RADET, în condițiile în care RADET are un volum al datoriilor extraordinar, adică cel care are de dat să îl înghită pe cel care are de luat, este imposibil", a explicat ministrul.
El a adăugat că autoritățile analizează varianta preluării RADET de către Primăria Capitalei sau cea a falimentului regiei și creării unui RADET 2.
"De multe ori s-a discutat de această fuziune RADET-ELCEN. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut. Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părți a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET și darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii", a spus Gerea.