Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) speră să încaseze în acest an 32,7 milioane de euro din vânzarea imobilelor deja scoase la licitație sau pentru care rapoartele de evaluare sunt în fază de redactare. Estimarea de venituri depășește rezultatul ultimilor ani, 2015 fiind și cel mai slab an la încasări atrase din această sursă după introducerea, în 2013, a noului sistem de vânzare a imobilelor.
Pentru a reuși să scape de clădirile și terenurile care încarcă factura costurilor cu paza și întreținerea, regia a pregătit un buget de peste 7 milioane de euro pentru publicitate și evaluare.
Pentru anul trecut, încasările obținute din vânzări de imobile nu au atins 10 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin comparație, în 2013, suma totală din imobilele vândute a fost de circa 20 de milioane de euro, iar în 2014 s-au strâns peste 31 de milioane de euro.
Estimarea de venituri pentru acest an este cea mai temperată din ultima perioadă, în condițiile în care regia își propunea de fiecare dată venituri de 40-44 de milioane de euro, niciodată atinse.
RA-APPS speră să mai reducă ușor și din pierderi și să ajungă la un minus de 19,5 milioane de euro, de la 20,3 milioane de euro.
Regia încearcă de mai mulți ani să vândă în principal hoteluri și apartamente valoroase pe hârtie, dar lipsa investițiilor în dotarea sau măcar renovarea acestora a descurajat depunerea de oferte.
CITEȘTE ȘI FOTO Vila în care ambasada SUA a funcționat 45 de ani, scoasă la vânzare pentru 7,5 milioane euroAnul trecut, cele mai de succes imobile vândute de regie s-au dovedit a fi apartamentele cu suprafețe mari, de lux, în zone rezidențiale sau ultracentrale. În schimb, RA-APPS ar putea marca în curând un deceniu de când încearcă să vândă Hotelul Triumf, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliul propriu.
Imobilul este pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică conform planurilor cunoscutului arhitect Petre Antonescu, care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații băncii naționale și utilizată ulterior, după al doilea război mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.
După 1989 hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, lipsa renovărilor și a reparațiilor dese în pofida plângerilor primite din partea clienților fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor.
În aceste condiții, hotelul nu și-a putut depăși statutul de unitate cu doar două stele, din cauza igrasiei și a ploșnițelor, fiind o exemplificare a proverbului ”brânză bună în burduf de câine”.