Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), care reunește peste 400 de companii americane, internaționale și locale, își exprimă produnda dezamăgire față de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile și efectele ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, adoptată marți seară de Guvern.
"Adoptarea într-un mod netransparent a acestor acte normative, în ciuda punctelor de vedere și recomandărilor exprimate de instituțiile competente, decredibilizează executivul și transmit un puternic semnal de neîncredere și nesiguranță atât în plan intern cât și extern. Este deosebit de îngrijorător pentru comunitatea de afaceri și societate în general că acte normative cu asemenea implicații morale, societale și economice cu efecte imediate și pe termen lung sunt adoptate de Guvern fără respectarea unor minime cerințe privind transparența decizională", arată investitorii americani.
AmCham amintește că ermitatea luptei anticorupție a avut o contribuție majoră la progresul recent al României și la îmbunătățirea evaluării și atractivității țării pentru investiții, iar deciziile luate anulează realizările ultimilor ani și crește riscul de țară al României.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În opinia AmCham actele normative adoptate subminează statul de drept și încalcă principiile fundamentale ale transparenței, stabilității și predictibilității și îndepărtează România de valorile și standardele Europene.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociație profesională de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale. Acestea au cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.
Guvernul a aprobat, marți seară, o ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal, care include redefinirea abuzului în serviciu, care nu va mai fi sancționat penal dacă prejudiciul este sub 200.000 lei.
Printre modificările adoptate marți se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei. Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.
Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal, aprobată marți seară de Guvern, a fost publicată, în aceeași noapte, în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.