INFOGRAFIC Economiile cu cele mai rapide creșteri din lume

Economie   
INFOGRAFIC Economiile cu cele mai rapide creșteri din lume

12 dintre țările cu cele mai rapide creșteri din lume sunt situate în Africa, iar 6 sunt în Asia.

Industria petrolieră joacă un rol major în multe dintre aceste economii.

Urmărește-ne și pe Google News

În Top 3 sunt Sudanul de Sud, Guyana și Libia, toate cu creșteri de două cifre, relevă datele analizate de Profit.ro.

Evenimente
SUA le recomandă \ CITEȘTE ȘI SUA le recomandă "tuturor țărilor să nu riposteze" la taxele vamale: Relaxați-vă, încasați lovitura și așteptați să vedeți cum evoluează situația

Folosind cele mai recente proiecții ale FMI, VisualCapitalist  a făcut un infografic care clasifică economiile cu cea mai rapidă creștere în 2025, evidențiind Africa și Asia ca principalele regiuni.


Țară Regiune Creștere reală a PIB în 2025 (%)
???????? Sudanul de Sud Africa 27,2
???????? Guyana America de Sud 14,4
???????? Libia Africa 13,7
???????? Senegal Africa 9,3
???????? Palau Oceania 8,5
???????? Sudan Africa 8,3
???????? Uganda Africa 7,5
???????? Niger Africa 7,3
???????? Macao SAR Asia 7,3
???????? Bhutan Asia 7,2
???????? Mongolia Asia 7,0
???????? Zambia Africa 6,6
???????? Benin Africa 6,5
???????? Etiopia Africa 6,5
???????? Rwanda Africa 6,5
???????? India Asia 6,5
???????? Coasta de Fildeș Africa 6,4
???????? Filipine Asia 6,1
???????? Vietnam Asia 6,1
???????? Djibouti Africa 6,0
Media globală -- 3,2


Petrolul – Motorul creșterii economice

Economiile de top din acest clasament sunt strâns legate de sectorul petrolier, ceea ce înseamnă că fluctuațiile în producție pot avea un efect drastic asupra PIB-ului.

1. Sudanul de Sud (+27,2%)

PIB-ul Sudanului de Sud a fluctuat puternic în ultimii ani din cauza războiului civil, care a aruncat populația în sărăcie extremă. 

Piața auto din România dă semne de revenire. Dacia Duster a fost din nou cel mai vândut automobil CITEȘTE ȘI Piața auto din România dă semne de revenire. Dacia Duster a fost din nou cel mai vândut automobil

Fiind o țară fără ieșire la mare, Sudanul de Sud depinde de conductele care trec prin Sudan pentru a-și transporta petrolul la Marea Roșie. 

În 2024, una dintre cele mai importante conducte s-a rupt, afectând grav veniturile guvernamentale. Reparația este dificilă, deoarece unele porțiuni ale conductei se află în zone de conflict activ.

Potrivit Bloomberg, Sudanul de Sud caută rute alternative pentru exportul petrolului și a solicitat sprijin financiar din Qatar și Emiratele Arabe Unite pentru a evita colapsul economic.

2. Guyana (+14,4%)

Singura țară sud-americană din clasament, Guyana, era una dintre cele mai sărace din regiune până la descoperirea unor importante zăcăminte de petrol în largul coastelor sale, în mai 2015. 

Potrivit unui articol Associated Press din 2023, producția de petrol a început în decembrie 2019 și a generat deja venituri de peste un miliard de dolari.

Guvernul Guyanei folosește aceste fonduri pentru un boom al infrastructurii, construind spitale, școli, autostrăzi și primul său port de ape adânci.

FOTO Burduja jubilează: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic. Acum avem record CITEȘTE ȘI FOTO Burduja jubilează: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic. Acum avem record

Analiștii estimează că veniturile totale din petrol ale țării vor atinge 157 de miliarde de dolari până în 2040.

3. Libia (+13,7)

Economia Libiei crește rapid în 2025 datorită reluării producției și exporturilor de petrol, sector care reprezintă peste 60% din PIB-ul țării și este principalul motor al veniturilor guvernamentale.

Stabilizarea relativă a situației politice și eforturile de reconstrucție a infrastructurii petroliere au permis creșterea investițiilor străine și reluarea activității economice în zonele afectate de conflict.

Cererea globală crescută de petrol și prețurile favorabile ale țițeiului susțin redresarea Libiei, oferind guvernului resurse financiare pentru a finanța proiecte de dezvoltare și a stimula creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
top
pib
crestere economica
africa
asia