Europa a trecut aproape complet la propulsiile electrificate, asta însemnând motorizările care au cel puțin un motor electric și o baterie de tracțiune sub capotă, chiar dacă mai utilizează un eventual motor cu combustie. Datele pentru primele două luni ale anului, analizate de Profit.ro, arată o dominație clară a hibridelor.
O invenție de acum 30 de ani, motorul hibrid benzină – electric, a ajuns astăzi să domine piața de automobile noi din Europa, într-un moment în care autoritățile încearcă să impună propulsia electrică. Curajul Toyota din anii 90 ai secolului trecut, care a adus pe piață, după ani de cercetare, modelul de serie Prius, cu un nume preluat din limba latină (care înseamnă „cel dintâi”), are azi un rezultat vizibil în tehnologia utilizată de europeni.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În primele două luni ale acestui an, cota de piață a motoarelor hibrid a urcat la 35,2%, fiind cea mai mare dintre toate sistemele de propulsie de pe piață. Cu cele 594.000 de vehicule înmatriculate, segmentul, care include și motorizările mild-hybrid, dar nu le include pe cele PHEV, contorizate separat, ajunge la un nou record.
Creșterea hibridelor din acest început de an a fost una solidă, de 18,7%, fiind susținută în special de Franța (+51,4%), Spania (+31,5%), Italia (+10,4%) și Germania (+9,8%).
Mașinile PHEV au, la rândul lor, 7,4% din piață (125.000 unități), ceea ce înseamnă că propulsiile hibride au totalizat în acest început de an o pondere istorică de 42,6%. Cota acestora s-a redus ușor, ca urmare a scăderilor mari înregistrate în unele piețe importante, cum au fost Belgia (-65,3%) și Franța (-49,3%).

Mașinile complet electrice au totalizat și ele 255.500 de unități, adică 15,2%, ceea ce înseamnă că propulsiile electrificate au deja 57,8% din totalul pieței.
Pe segmentul electric 100%, țările din vestul Europei au contribuit cel mai mult la performanța din regiune, cu piețe precum Germania (+41%), Belgia (+38%) și Olanda (+25%) care au împins categoric vânzările, în timp ce în Franța acestea s-au confruntat cu o scădere ușoară (-1,3%).
Evoluția segmentelor cu propulsie alternativă arată și o tendință a momentului: mașinile electrice au crescut cu 28,4%, hibridele au crescut cu 18,7%, în vreme de hibridele cu încărcare la priză au scăzut cu 5 procente.
De cealaltă parte, mașinile cu motoare exclusiv pe benzină au înregistrat o scădere, în intervalul ianuarie – februarie, de -20,5%, coborând la minimul istoric de 29,1%.

Același lucru îl putem spune despre autoturismele diesel, care mai ocupă doar 9,7% din piața de autoturisme noi din Europa, după o scădere de 28% față de anul trecut.
Este, probabil, ultimul strigăt al acestui tip de motor, care va deveni istorie în doi – trei ani, la dealerii auto de autoturisme noi, și va rămâne prezent doar pe vehiculele comerciale.
Diferența de 3,4 procente din totalul de 100% al pieței îl reprezintă mașinile cu hidrogen, GPL, gaz natural, etanol și alte propulsii.

Creșterile de vânzări ale segmentelor ecologice, hibride și electric, au avut loc într-o perioadă de scădere a pieței auto (-3% ianuarie – februarie), o tendință susținută de minusurile din Italia (-6%), Germania (-4,6%) și Franța (-3,3%), trei dintre cele patru piețe majore. Singura cu creștere a fost Spania, care a înregistrat o creștere de 8,4%.
Cu tot cu țările EFTA și cu Marea Britanie, cifrele de pe piața de autoturisme din Europa au proporții asemănătoare, cu mențiunea că în Marea Britanie vânzările de mașini PHEV au crescut.
În total, au fost vândute 1,95 milioane de autoturisme, în UE, EFTA și UK, cu 2,6% mai puține decât în urmă cu un an, când se depășea pragul de 2 milioane de autoturisme.

În România, segmentul de autoturisme hibride (suntem singura țară care raportează FHEV, MHEV și PHEV la un loc) a avut o creștere foarte mare, +35,8%, deși piața a scăzut cu -1,3% per total. Acest lucru a fost determinat de scăderile foarte mari pe segmentele de benzină (-20,5%) și diesel (-28%), dar și pe cel electric.
România a fost în ianuarie și februarie nu doar una dintre puținele țări din Europa cu scădere pe segmentul electric, dar și cea cu declinul cel mai mare (-31,1%).
Cotele de piață ale diferitelor tipuri de propulsii, în România, au fost, în intervalul ianuarie – februarie, de 45,4% pentru hibride (toate tipurile), 7,9% electrice, 12,1% alte propulsii alternative (în special GPL), respectiv 25,3% benzină și numai 9,3% diesel.