Inflația în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai

Inflația în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai
scris 31 mai 2016

Inflația în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai, în pofida măsurilor de stimulare adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) în martie, arată datele estimative publicate vineri de Eurostat. Prețurile de consum din zona euro au scăzut luna aceasta cu 0,1%, declinul fiind însă sub cel de 0,2% înregistrat în aprilie.

Mai este a doua lună consecutivă în care prețurile de consum s-au redus, după ce zona euro ieșise din deflație în martie, înregistrând o stagnare a prețurilor. În februarie, inflația a înregistrat o valoare negativă, de -0,2%, pentru prima data din septembrie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile la energie au avut cel mai puternic declin în ritm anual, de 8,1%, ritmul de scădere fiind însă mai redus decât cel din martie, de 8,6%. Cel mai mare avans al prețurilor, de 1,3%, a fost înregistrat de alimentele neprocesate, pe locul doi situându-se serviciile, care s-au scumpit cu 1%.

Finanțele vor modifica impozitarea pentru darea în plată doar pentru cazuri sociale CITEȘTE ȘI Finanțele vor modifica impozitarea pentru darea în plată doar pentru cazuri sociale

Joi, BCE va prezenta, după ședința de politică monetară, noile estimări privind inflația în zona euro după ce, în martie, instituția a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru zona euro, de la 1% la 0,1% pentru acest an și de la 1,6% la 1,3%, pentru 2017.

Analiștii nu anticipează adoptarea unor noi măsuri de stimulare săptămâna aceasta, având în vedere măsurile agresive din martie. Totuși, potrivit unui sondaj Bloomberg, BCE ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară în septembrie.

Pentru a sprijini accelerarea inflației și creșterea economică, BCE a redus, în martie, dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale, la 0%, după un an și jumătate în care aceasta a fost menținută la nivelul de 0,05%. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%, se arată într-un comunicat al BCE.

În plus, Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 milioane de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
zona euro
eurostat
deflatie
bce