Comisia Europeană a transmis Guvernului înștiințarea de punere în întârziere a României cu privire la implementarea Directivei 17 din 2014 a Uniunii Europene privind creditele ipotecare pentru consumatori, termenul limită de transpunere a acesteia fiind depășit la 21 martie. Punerea în întârziere este prima etapă prealabilă declanșării procedurii de infringement.
Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată cu o sumă substanțială.
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că înștiințarea oficială din partea Comisiei Europene (CE) a fost transmisă Guvernului în urmă cu câteva zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Punerea în întârziere este prima etapă din demersurile prealabile declanșării unei proceduri de infringement împotriva României pentru netranspunerea legislației comunitare. Pasul următor este avizul motivat, iar apoi declanșarea propriu-zisă a procedurii de infringement.
Guvernul a precizat, la începutul lunii mai, că va lua în discuție abia în următoarele săptămâni ordonanța de urgență care implementează Directiva 17 din 2014 a Uniunii Europene privind creditele ipotecare pentru consumatori, deși termenul limită de transpunere a acesteia era 21 martie.
Un proiect de ordonanță pentru implementarea Directivei 17 a UE privind creditele ipotecare a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) încă de anul trecut, dar de la începutul anului instituția a prezentat alte două forme ale actului, ultima în luna martie.
Așa cum a prezentat Profit.ro, în forma inițială, contractele de credit nu mai erau considerate titluri executorii, dar în urma modificărilor, Guvernul va păstra caracterul de titlu executoriu al contractelor bancare, însă va retrage acest prerogativ firmelor de cesiune creanțe. Față de proiectul inițial, pus în dezbatere publică la începutul anului, sunt eliminate mai multe prevederi potrivnice băncilor.
CITEȘTE ȘI Clubul Floreasca și Hotelul Triumf, "perlele" RA-APPS, au lovit regia cu pierderi"Această ordonanță de urgență e în curs de avizare și, probabil, în următoarele 2-3 săptămâni va apărea pe agenda ședinței de Guvern. Știm subiectul, îl urmărim. E o implementare de directivă care prespune anumite armonizări legislative și anumite clarificări. Nu e neapărat un subiect extrem de complex, având în vedere că avem o directivă de implementat, dar prespune anumite elemente tehnice pe care ministerele avizatoare le au în vedere în acest moment", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, întrebat când va implementa Executivul directiva.
Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că Executivul s-a prevalat de dezbaterile privind recent promulgata Lege a dării în plată, în virtutea căreia consumatorii pot lichida un credit prin predarea locuinței creditorului, pentru a explica întârzierea adoptării ordonanței de urgență pregătite de ANPC.