Indicele BCR Purchasing Managers Index (PMI) România al industriei manufacturiere a trecut de 50 de puncte în aprilie, în zona de expansiune, pentru prima dată de când este măsurat, pe fondul creșterii producției și comenzilor.
Datele sondajului realizat de S&P au fost mereu sub pragul de 50 de puncte de când a început să fie realizat, în iulie 2023. Începând cu februarie se observă însă o ameliorare a condițiilor de afaceri, iar în aprilie indicele a crescut la 51,5 puncte, de la 49,3 puncte în martie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Valoarea din această lună ar putea fi primul semn clar de revenire al industriei prelucrătoare din România, însă aceasta este de așteptat să fie neliniară. Sectorul industriei prelucrătoare din România a fost semnificativ afectat de episodul inflaționist din ultimii ani, iar datele Institutului Național de Statistică referitoare la producția din industria prelucrătoare arată o contracție de 2,0% în 2023 față de 2022. Indicele BCR PMI semnalează că o revenire ușoară ar putea avea loc începând din trimestrul doi, însă mai multe date sunt necesare pentru confirma acest scenariu”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
În aprilie, au crescut peste referința de 50 de puncte atât componenta de comenzi noi, cât și cea de producție, fiind principalele contribuții la trecerea indicelui în zona de expansiune.
A crescut și componenta privind intențiile de angajare. Reluarea creșterii angajărilor în industrie vine după o pauză și rămâne însă una modestă ca amplitudine.
Dascălu avertizează și că revenirea industriei românești este dependentă de cererea externă, mai ales de cea din Germania, unde indicele PMI a avut o creștere de 0,6 puncte în aprilie, dar a rămas la un nivel de contracție (42,5 puncte).
CITEȘTE ȘI Producția de vin a țărilor europene s-a prăbușit la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Scumpirea a dus la cel mai mic consum din ultimii 28 de ani„Creșterea comenzilor noi a fost atribuită în principal cererii crescute și unui influx moderat de clienți noi. Dacă ne uităm la componenta de comenzi noi pentru export, trendul a rămas negativ din cauza cererii externe stagnante, iar unele companii au menționat piața din Europa în special. Având în minte evoluția economiei din Germania, care este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai României și considerând faptul că mai mult de o treime din producția industriei prelucrătoare este destinată pentru export, o revenire semnificativă a acestui sector este foarte dependentă de evoluția cererii externe”, arată economistul BCR.
PMI este un indicator compozit al performanței industriei prelucrătoare, alcătuit dintr-o singură cifră și derivat din indicatorii privind comenzi noi (30%), producție (25%), ocuparea forței de muncă (20%), termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și stocurile de achiziții (10%). Sondajul este realizat cu răspunsurile a 400 de firme, același în fiecare lună. În general, răspunsurile sunt oferite de managerii de achiziții.
CITEȘTE ȘI Economia germană - cele mai slabe performanțe, 2024 se anunță tot un an dificil pentru cea mai mare economie a Europei: Avem nevoie de o relansareUn alt indice, realizat de Comisia Europeană și care ia în calcul și celelalte ramuri ale economiei, a arătat o expansiune puternică în martie și aprilie, ceea ce indică cel mai probabil o accelerare a creșterii economice în primul trimestru din acest an și un o posibilă accelerare în cel de-al doilea.