IMM-urile nou înființate vor putea accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 lei

IMM-urile nou înființate vor putea accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 lei
scris 27 ian 2017

Persoanele fizice care înființează întreprinderi mici și mijlocii vor putea avea acces la ajutor de minimis de până la 200.000 lei, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Guvernul estimează că astfel vor fi înființate 10.000 de noi firme.

Schema de minimis a fost aprobată, vineri, de Guvern sub denumirea Programul “Start-up Nation - Romania”, finanțarea urmând a fi asigurată de la buget și din fonduri europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Beneficiarii vor avea obligația să facă dovada, la momentul depunerii cererii de decont, a angajării, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă, a minim 2 salariați, precum și obligația menținerii celor două locuri de muncă pentru cel puțin 3 ani, începând cu anul următor plății ajutorului de minimis.

Activitățile și cheltuielile neeligibile în cadrul schemei de ajutor sunt cele prevăzute în legislația națională și cea europeană în domeniul ajutorului de minimis.

Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații CITEȘTE ȘI Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații

Potrivit Guvernului, statistica și sondajele întreprinse în ultima perioadă confirmă faptul că foarte multe IMM-uri, mai ales cele nou înființate, sunt lipsite de surse de finanțare, accesul al credite fiind foarte dificil. Mai mult, firmele ies din afaceri în mod benevol, ca urmare a declanșării procedurii de insolvență, la solicitarea creditorilor.

“Pentru prima dată în ultimii 8 ani, numărul firmelor dizolvate este mai mare decât numărul firmelor înființate. În România, 99% din companii sunt IMM-uri, care produc 60% din PIB și angajează 60% din forța de muncă. Mediul economic românesc se găsește într-un moment caracterizat de pesimism cu privire la dezvoltarea mediului economic (13,78% dintre companii apreciază că evoluția mediului de afaceri românesc va fi favorabilă IMM-urilor), de dificultăți în depășirea problemelor de ordin birocratic (61,41% dintre IMM-uri consideră că birocrația este principala problemă în dezvoltarea afacerii) și de lipsă de interes în accesarea de programe cu finanțare europeană (81,66% dintre întreprinzători intenționează să NU acceseze fondurile structurale în perioada următoare)”, arată Executivul.

Ajutorul statului pentru finanțările de locuințe, marcat de măsuri iraționale și obiective contraditorii CITEȘTE ȘI Ajutorul statului pentru finanțările de locuințe, marcat de măsuri iraționale și obiective contraditorii

În acest context, Guvernul etimează că, prin intermediul măsurii de sprijin, se vor înființa anual 10 mii de noi întreprinderi mici și mijlocii.

"Start-up Nation - Romania va motiva tinerii să rămână în țară și să desfășoare activități de antreprenoriat, va contribui la crearea de noi companii în domenii cu valoare adăugată ridicată, crescând astfel atractivitatea României în regiune. Acest program va crea companiile de succes de mâine care vor consolida baza economiei românești”, a afirmat ministrul pentru mediul de afaceri, Florin Jianu, care a precizat că astfel de programe se aplică în țări precum Israel saa Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
intreprinderi mici si mijlocii
imm
minimis
ajutor
schema
start up