Guvernul Cioloș recomandă Parlamentului interzicerea 10 ani a exploatărilor miniere pe bază de cianuri, după scandalul Roșia Montană

Guvernul Cioloș recomandă Parlamentului interzicerea 10 ani a exploatărilor miniere pe bază de cianuri, după scandalul Roșia Montană
scris 21 dec 2016

Guvernul Cioloș recomandă Parlamentului interzicerea timp de 10 ani a exploatărilor de aur și argint pe bază de cianuri, cu posibilitatea revizuirii acestei interdicții după 5 ani, perioadă în care se pot dezvolta noi tehnologii.

"Guvernul susține instituirea unui moratoriu privind utilizarea tehnologiilor pe bază de cianuri în exploatarea minieră auro-argentiferă pe o perioadă de 10 ani, cu o clauză de revizuire după 5 ani sub condiția derulării unui studiu de impact economico-social și de mediu, precum și a unui studiu tehnic privind atât tehnologiile existente, cât și tehnologiile alternative cianurării", este recomandarea adoptată miercuri de Executiv, care va fi transmisă Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta este poziția Cabinetului Cioloș cu privire la două inițiative legislative asupra cărora Parlamentul va trebui să se pronunțe în perioada următoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O dată cu moratoriul, Guvernul recomandă dezvoltarea de aplicații pilot pentru valorificarea resurselor de halde și iazuri, astfel încât actualele dificultăți de exploatare să fie abordate ca oportunități de dezvoltare.

O altă propunere a Executivului este redimensionarea programului de reconstrucție ecologică a haldelor și iazurilor cu deșeuri din industria extractivă, prin redarea terenurilor comunităților și recuperarea mineurilor utile din acestea. 

Potrivit Guvernului, un moratoriu de 10 ani asupra tehnologiilor bazate pe cianurare va crea premisele pentru ca autoritățile publice să aibă posibilitatea stabilirii cu certitudine a acelor proiecte care, dincolo de eventuala profitabilitate comercială, nu ar afecta alte interese legitime de ordin public. 

Dacă într-un prim interval de 5 ani, rezultatele instalațiilor pilot sau eventuale descoperiri de tehnologii pe plan mondial vor da rezultate pozitive din punct de vedere al eficienței economice, atunci se vor crea premisele unei decizii defintiive pe acest subiect, este opinia Executivului.

Gold Corporation a finanțat, cu circa 30 de milioane de dolari, mai multe proiecte privind descărcarea arheologică de la Roșia Montană, unde cele mai vechi inițiative de exploatare minieră datează din epoca romană.

Guvernul pregătește un program-pilot pentru Roșia Montană: Intrăm într-o logică post-proiectul Gold Corporation CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește un program-pilot pentru Roșia Montană: Intrăm într-o logică post-proiectul Gold Corporation

Guvernul consideră însă că soluțiile propuse de companie, atât pentru protecția mediului, cât și ale patrimoniului cultural sunt "cel puțin discutabile".

"În cazul patrimoniului, zonele cu monumente protejate s-ar fi aflat, după demararea proiectului, doar câteva puncte în mijlocul unui peisaj selenar", se afirmă în document.

Prin implementarea Programului de Dezvoltare Durabilă, asigură Guvernul, patrimoniul minier, din mai multe epoci, începând cu cea romană și până la exploatarea din anii industrializării socialiste, va deveni accesibil tuturor.

Statul român a fost reclamat, în urmă cu an, pentru blocarea proiectului Roșia Montană, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Profit.ro a relatat că Gabriel Resources, care controlează Gold Corporation, dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, a atras zeci de milioane de dolari de la investitori pentru finanțarea costurilor presupuse de litigiul declanșat de companie anul trecut împotriva statului român.

Anul trecut, arbitrajul de la Washington cu România i-a costat pe cei de la Gabriel Resources circa 6,1 milioane dolari canadieni, deși deocamdată nici măcar nu a fost constituit tribunalul care va arbitra litigiul, firma susținând că a investit peste 700 milioane dolari în proiectul de la Roșia Montană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
cianuri
interdictie
moratoriu
aur
argint
minier
guvern
parlament