Guvernul a aprobat modificarea OUG 114, cu tot cu "schimbarea schimbării"

Guvernul a aprobat modificarea OUG 114, cu tot cu "schimbarea schimbării"
scris 29 mar 2019

Guvernul a aprobat modificarea celebrei și controversatei OUG 114/2018, cele mai importante ajustări operate fiind cele legate de taxa pe activele bancare, și a inclus în actul parafat în ședința de Guvern din această dimineață și elementele de "schimbare a schimbării", elaborate ieri în ceasul al doisprezecelea și prezentate la acel moment în exclusivitate de Profit.ro.

Astfel, cota de impozitare a băncilor scade de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă sunt eliminate o serie de active, după cum Profit.ro a anunțat anterior. Totodată, se modifică și referința pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice, însă aceasta nu se aplică obligatoriu și creditelor în derulare.

Urmărește-ne și pe Google News

Se suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii private de pe Pilonul II să își majoreze capitalul social, iar obligația de a vira până la 30 iunie prima tranșă, de 50%, din majorarea capitalului social minim conform cotelor introduse de prima formă a OUG 114, se amână până la finele anului.

Profitul grupului Alpha Bank în România scade cu o treime în 2018 CITEȘTE ȘI Profitul grupului Alpha Bank în România scade cu o treime în 2018

Centralele de producție de energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire centralizată a populației (SACET) sunt incluse pe lista clienților care trebuie aprovizionați cu prioritate de către producătorii interni cu gaze românești la prețul plafonat de 68 lei/MWh, pentru asigurarea întregului lor necesar de consum din această sursă.

În plus, aceștia, alături de producătorii de energie pe bază de cărbune, nu mai datorează contribuția bănească către ANRE majorată la 2% din cifra de afaceri anuală, ci numai una de 0,2%.

De asemenea, rata de rentabilitate a capitalului investit pentru companiile de distribuție și transport al electricității și gazelor naturale este majorată la 6,9%, de la 5,66%, cât fusese stabilită de ANRE, iar investițiile în extinderi de rețele de distribuție a gazelor vor putea fi efectuate și din fondurile publice ale autorităților locale.

Înainte de ședința de Guvern, Dăncilă a anunțat și că se elimină plafonarea prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, plafonul urmând a fi păstrat doar pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

A murit creatoarea de modă Zina Dumitrescu CITEȘTE ȘI A murit creatoarea de modă Zina Dumitrescu

Pe partea de telecom, a fost suspendată până la 1 septembrie 2019 prevederea din OUG 114 potrivit căreia "Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori".

După cum a relatat Profit.ro, operatorii telecom acuzaseră de neconstituționalitate această prevedere nou introdusă de OUG 114.

În fine, lista beneficiarilor și a tipurilor de proiecte care pot beneficia de finanțare din partea viitorului Fondul de Dezvoltare și Investiții ce va fi gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), a fost extinsă. Astfel, Fondul va finanța nu doar proiecte de investiții noi, ci și lucrări de întreținere și reparații curente, și nu doar ale primăriilor, ci și ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, organizații în care primăriile se asociază pentru proiecte comune, iar pe lista domeniilor prioritare finanțabile din Fond au fost adăugate rețelele de iluminat public, precum și sediile administrative ale instituțiilor publice din mediul rural.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
modificare oug 114
taxa active banci
taxa pe lacomie
plafonare pret gaze
amenzi telecom
majorare capital pilonul ii