Excedentul de lichiditate bancară scade abrupt, la cel mai redus nivel din ultimul an - GRAFIC

Excedentul de lichiditate bancară scade abrupt, la cel mai redus nivel din ultimul an - GRAFIC
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 07:38

Excedentul de lichiditate al sectorului bancar în raport cu BNR s-a redus în octombrie cu aproape o treime față de luna precedentă și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni, relevă analiza Profit.ro. Dobânzile s-au menținut totuși în preajma ratei facilității de depozit.

Băncile au înregistrat un stoc mediu zilnic al excedentului de lichiditate de 26,9 miliarde de lei în octombrie, în scădere de la 39,2 miliarde de lei în luna precedentă și la mai puțin de jumătate din maximul atins în ianuarie, de aproape 61 de miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Eurostat: TABEL Salariile medii din România le-au depășit pe cele din Grecia, dar rămân la sub jumătate din media UE CITEȘTE ȘI Eurostat: TABEL Salariile medii din România le-au depășit pe cele din Grecia, dar rămân la sub jumătate din media UE
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Este cel mai redus nivel al fondurilor plasate de bănci la BNR de după august 2023. Sumele provin integral din depozitele overnight ale băncilor la facilitatea permanentă a BNR, unde obțin o dobândă de 5,5% pe an, cu 1 punct procentual mai mică decât rata cheie de 6,5%.

Situația lichidității a fost stimulativă pentru creditare, inclusiv pentru finanțarea statului în ultimul an, și a pus presiune pe dobânzile din piață să se alinieze cu rata facilității de depozit. De altfel, în octombrie rata medie a ROBOR la 3 luni a rămas la fel ca în septembrie, la 5,55%, în timp ce media zilnică a tranzacțiilor interbancare a rămas la 5,51%.

FOTO Cea mai slabă creștere din acest secol a regiunii României CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai slabă creștere din acest secol a regiunii României

BNR a preferat să nu sterilizeze lichiditatea prin operațiuni de atragere depozite, care se fac la o rată egală cu cea cheie de 6,5%, preferând să permită o scădere a dobânzilor din piață. Acest lucru a fost posibil câtă vreme cursul de schimb a fost stabil, lipsit de presiuni notabile de depreciere.

Lichiditatea abundentă a fost alimentată și de intrările de împrumuturi externe și fonduri europene, care a ajuns în contul Trezoreriei de la BNR și apoi a fost schimbată, la nevoie, direct de banca centrală, lucru ce presupune emisiune monetară.

Exporturile Chinei către Rusia înregistrează cel mai rapid ritm de creștere din ultimele 11 luni CITEȘTE ȘI Exporturile Chinei către Rusia înregistrează cel mai rapid ritm de creștere din ultimele 11 luni

„Din moment ce nevoia de finanțare a guvernului rămâne mare și anul viitor și fondurile UE vor continua să curgă, opinia noastră este că surplusul de lichiditate interbancară va continua să fie preferat de BNR pe termen scurt. O creștere a presiunii pe cursul de schimb – care pare că s-a intensificat în ultima vreme – va conta mult în acest context, din moment ce poate influența puternic poziția lichidității din sistem, dacă BNR se va decide să acomodeze fluxurile. Totuși, în absența unui eveniment negativ global major, credem că mediul cu exces de lichiditate va continua”, arată o analiză a economiștilor ING Bank România.

Banca centrală a menționat în ultimul an riscurile venite din partea politicii fiscale precum și riscurile fundamentale la adresa cursului de schimb din deficitul de cont curent, estimat să se apropie de deficitul fiscal în acest an ca pondere în PIB, undeva la 8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr
dobanda banci
robor
ircc