DOCUMENT Angajații sunt din nou loviți în viitoarele pensii: Guvernul nu își respectă nici anul viitor promisiunea față de Pilonul II

DOCUMENT Angajații sunt din nou loviți în viitoarele pensii: Guvernul nu își respectă nici anul viitor promisiunea față de Pilonul II
scris 29 apr 2016

Guvernul nu își va respecta nici anul viitor obligația de a achita către fondurile de pensii private obligatorii cota la care s-a obligat singur prin lege, de 0,9 puncte procentuale, și va împărți această cotă în două tranșe, de 0,4 puncte în 2017 și 0,5 puncte în 2018, pentru a economisi bani în buget. Neasumarea plății în cuantumul promis anterior survine unui lung șir de amânări, începând cu 2009.

Modul în care vor fi efectuate plățile către fondurile de pensii private obligatorii, și anume Pilonul II de pensii, a fost deja pregătit de Guvern, relevă un document oficial redactat în această lună și prezentat acum de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, fiecare angajat plătește o contribuție de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, echivalentă cu 10,5% din salariul brut. Pilonul II este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani, reprezentând niște bani în plus care vor fi primiți la pensie, în fucție de cota care a fost vărsată în perioada activității.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
După pensii speciale, parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici fără concurs și indiferent dacă au făcut poliție politică CITEȘTE ȘI După pensii speciale, parlamentarii vor să fie înalți funcționari publici fără concurs și indiferent dacă au făcut poliție politică

Contribuția la un fond de pensii private nu impune obligații financiare suplimentare pentru angajați, ci doar pentru stat, care trebuie să transfere din sistemul public de pensii către fondurile private o anumită cotă din cei 10,5%. Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, promisiune însă neonorată cu argumentul că bugetul ar fi afectat prin renunțarea la o parte din bani.

În acest an, cota de contribuție trebuia să fie majorată de la 5% la 6% (din cota individuală de asigurări sociale de 10,5% pentru fiecare angajat), respectiv cu un punct procentual, compus din 0,5% aferent anului 2016 și 0,5% restant din 2009, an în care statul a amânat majorarea prevăzută inițial, tot din cauza constrângerilor bugetare.

Creșterea contribuției cu un punct procentual ar fi majorat suma virată fondurilor de pensii private cu 960 milioane lei în acest an, față de 2015, astfel că Guvernul a pregătit, neoficial, blocarea plății pentru 2016. Ulterior, pentru a nu anunța chiar o cotă zero, a decis să transfere din sistemul public de pensii către fondurile de pensii private obligatorii încă o cotă de numai 0,1 puncte procentuale, cota totală urcând astfel de la 5% la doar 5,1%.

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

În același timp, Guvernul s-a angajat, printr-o ordonanță de urgență aprobată la sfârșitul anului trecut, că va recupera anul viitor ce nu a îndeplinit în acest an și va transfera către Pilonul II de pensie încă 0,9 puncte procentuale începând cu 1 ianuarie 2017.

Nici această promisiune nu va fi însă onorată, relevă un document redactat de Guvern în această lună. Motivul ? Pentru a păstra la buget 590 de milioane de lei, Guvernul va transfera anul viitor către Pilonul II de pensie doar încă 0,4 puncte, cota totală urcând astfel la numai 5,5%. Impactul financiar a fost calculat în funcție de numărul angajaților pentru care este transferată această cotă.

Prin cedarea a încă 0,4 puncte procentuale din bani către pensiile private, bugetul va pierde, anul viitor, 609 milioane de lei, dar va câștiga 590 de milioane de lei prin blocarea virării a încă 0,5 puncte. La această cotă de 0,5 puncte, Guvernul va renunța doar în 2018, dacă nu cumva își va schimba, din nou, planul până atunci.

DOCUMENT Angajații sunt din nou loviți în viitoarele pensii: Guvernul nu își respectă nici anul viitor promisiunea față de Pilonul II

Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul
pilonul ii
pensii
promisiunea
cota