Complexul Energetic Oltenia, pierderi de 31 mil. euro la jumătatea anului și scădere a cotei de piață

Complexul Energetic Oltenia, pierderi de 31 mil. euro la jumătatea anului și scădere a cotei de piață
scris 15 aug 2016

Complexul Energetic Oltenia (CEO), unul din cei mai mari producători de energie din țară, a avut în primul semestru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, rezultat negativ ce se datorează diferențelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor în yeni accesate pentru investițiile de mediu.

Cota de piață a companiei în primele șase luni a scăzut la 17,9%, față de 18,4% în primul semestru din 2015, potrivit datelor transmise de CEO, la solicitarea News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“În primele șase luni ale acestui an, CE Oltenia a înregistrat o cifră de afaceri de 1,023 milioane lei, un profit din exploatare de 30,6 milioane lei si o pierdere din activitatea financiară de 168,8 milioane lei, ca urmare a diferențelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor accesate pentru investițiile de mediu (în principal ca urmare a reevaluării lunare a creditului în yeni)”, se arată în datele transmise de companie agenției News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Producătorul de energie se află într-o situație financiară dificilă, după ce a înregistrat pierderi cumulate de circa 1,7 miliarde lei în ultimii doi ani.

“Diferențele de curs valutar au determinat o pierdere financiară în primele 6 luni ale acestui an aproximativ dublă față de pierderea financiară înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut”, spun reprezentanții CEO.

Rompetrol Rafinare, profit net de 22 milioane dolari, în creștere cu 23% CITEȘTE ȘI Rompetrol Rafinare, profit net de 22 milioane dolari, în creștere cu 23%

În prima jumătate a anului, compania a achiziționat certificate de emisii de dioxid de carbon în valoare de 185 milioane lei și certificate verzi în valoare de 10,2 milioane lei. Comparativ, în primul semestru al anului trecut nu au fost constituite provizioane pentru achiziția certificatelor de CO2.

De asemenea, în primul semestru din acest an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o cifră de afaceri de 1,023 miliarde lei, cu 17% mai mică față de cea realizată în perioada similară a anului trecut, de 1,232 miliarde lei.

“CE Oltenia nu înregistrează restanțe către băncile finanțatoare și nu au mai fost contractate credite noi. În peioada ianuarie-iunie 2016, compania a rambursat băncilor circa 230 milioane lei”, arată oficialii companiei.

Aceștia mai spun că plățile aferente creditelor bancare au fost efectuate la termenele contractuale prevăzute.

Altur Slatina, pierdere la 6 luni de peste 2 milioane lei CITEȘTE ȘI Altur Slatina, pierdere la 6 luni de peste 2 milioane lei

În ceea ce privește numărul de certificate verzi, acesta este stabilit în funcție de energia vândută la consumatorii finali și de energia consumată pentru extracția cărbunelui în vederea producerii energiei electrice.

“Cota de certificate verzi a ajuns la 32%, deși conform prevederilor inițiale ale Legii nr. 220/2008, cota obligatorie de certificate verzi ar fi trebuit să ajungă la 10,8% în 2015 și la 16,8% în 2020”, subliniază reprezentanții CEO.

În prezent, CE Oltenia are circa 15.000 salariați, însă în urma reducerii de personal, până la sfârșitul anului vor rămâne aproximativ 14.000 salariați în companie.

Indicele BET ezită la 3% de trecerea „pe verde” de la începutul anului CITEȘTE ȘI Indicele BET ezită la 3% de trecerea „pe verde” de la începutul anului

De asemenea, Ministerul Energiei a semnat cu Complexul Energetic Oltenia două contracte de finanțare în valoare de circa 21 milioane euro pentru modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari și Ișalnița, din Planul Național de Investiții gestionat de minister.

Ministerul Energiei deține 77% din acțiunile producătorului de energie, iar Fondul Proprietatea are o participație de 21,5%. 

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Domeniul principal de activitate este producția de energie electrică și termică, transportul și distribuția energiei termice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceo
complexul energetic oltenia
pierderi
cota
piata