Pragul valoric sub care instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, va fi redus de la 30.000 euro la 15.000 euro pentru produse și servicii și de la 100.000 euro la 60.000 euro pentru lucrări. Modificarea, inclusă în documente consultate de Profit.ro, va fi operată cel mai târziu începând cu anul viitor.
În urmă cu doi ani, pragul pentru achizițiile publice fără licitație a fost ridicat de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru servicii și de la 15.000 euro la 100.000 de euro pentru lucrări, cu argumentul că majorarea va permite flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică, având în vedere și gradul scăzut de absorbție a fondurilor europene.
Acum, Guvernul a finalizat noua legislație a achizițiilor publice, care va introduce noi valori ale pragurilor de achiziții directe. La elaborarea noii legislații, autoritățile au trebuit să se conformeze informărilor primite de la Bruxelles și să preia mare parte din normele Comisiei Europene aprobate anul trecut.
În primul draft al proiectului, prezentat public în luna iulie, nu erau decise aceste praguri, fiind stabilit atunci că limita valorică maximă pentru atribuirea directă a contractelor de achiziție publică vor fi decise prin normele metodologice de aplicare a legii.
Varianta finală a proiectului, redactată în aceste zile, nu mai amână însă decizia până la momentul apariției normelor metodologice, ci stabilește clar că autoritatea contractantă va avea dreptul să achiziționeze direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 66.259,5 lei (echivalent a circa 15.000 euro), respectiv să achiziționeze direct lucrări dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 265.038 lei (aproximativ 60.000 euro).
În ceea ce privește valoarea de la care un contract trebuie atribuit obligatoriu prin licitație, aceasta este menținută la 22.908.118 lei pentru lucrări, la 591.918,2 lei, pentru produse și servicii și la 3.312.975 lei pentru servicii sociale. Pragurilor vor fi fixate în moneda națională, nu în euro ca în prezent.
Pentru valori sub aceste praguri, contractele vor fi atribuite printr-o procedură simplificată, cu termene mai scurte, care urmează să fie clarificată în normele de aplicare.
În octombrie 2012, Comisia Europeană a presuspendat cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fonduri UE, respectiv "Transport", "Regional" și "Creșterea competitivității economice", din cauza neregulilor identificate în derularea licitațiilor publice.
Ultimele date oficiale relevă că piața achizițiilor publice contractate prin sistemul electronic a depășit anul trecut 17 miliarde euro (11,5% din PIB), la care se adaugă însă alte achiziții efectuate în afara acestui sistem și care sunt evaluate între 5-10 miliarde euro.