CE: România și alte cinci state riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar

CE: România și alte cinci state riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar
scris 10 mar 2016

Șase state europene, printre care România și Italia, riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar, a avertizat Comisia Europeană (CE), care a recomandat țărilor să ia măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere.

CE a informat miercuri Spania, Belgia, Croația, Finlanda, Italia și România cu privire la preocupările sale în ceea ce privește respectarea obligațiilor bugetare care le revin țărilor respective.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am identificat șase țări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere. Aceste țări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiți să începem un dialog constructiv cu aceste țări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere", a spus, într-un comunicat, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE responsabil pentru moneda euro și dialogul social.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Finanțele vor să majoreze bugetul ajutoarelor de stat pentru marile investiții cu 41% CITEȘTE ȘI Finanțele vor să majoreze bugetul ajutoarelor de stat pentru marile investiții cu 41%

În cazul Spaniei, care în prezent face obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive, Comisia a trimis guvernului de la Madrid o recomandare autonomă, potrivit comunicatului. Anterior, Comisia a adoptat, în urma previziunilor sale din iarna anului 2014, recomandări autonome pentru Franța și Slovenia.

"Măsurile de astăzi reflectă o evaluare actualizată a perspectivelor bugetare dintr-o serie de țări în urma previziunilor economice de iarnă ale Comisiei. Am făcut tot ce am putut pentru a alerta autoritățile naționale cu privire la riscurile privind respectarea obligațiilor. De ele depinde acum modul în care vor ține seama de observațiile noastre atunci când își vor prezenta, în aprilie, planurile bugetare pe termen mediu", a declarat Pierre Moscovici, comisarul CE pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

În aprilie, statele UE urmează să își prezinte programele naționale de reformă și programele de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), inclusiv măsurile luate în urma pachetului de iarnă.

Pe această bază, Comisia va prezenta în primăvară propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei țări, care vor viza principalele provocări ce trebuie abordate. Recomandările vor cuprinde și orientări de ordin bugetar, care se vor baza pe previziunile de primăvară ale Comisiei ce vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat, potrivit comunicatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
ce
romania
deficit
buget
pact de stabilitate si crestere