Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) a avizat, miercuri, documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare.
"(...) în data de 7 octombrie 2015, Consiliul de Administrație a avizat favorabil documentele necesare transformării regiei autonome în societate comercială. Documentele vor fi înaintate Consiliului General al Municipiului București (CGMB) spre aprobare", se arată într-un comunicat al RADET.
Un studiu de oportunitate privind transformarea RADET în societate comercială a fost avizat de CGMB încă de anul trecut, studiul fiind întocmit în vederea unei posibile fuziuni cu Electrocentrale București (ELCEN).
Însă ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara, în septembrie, că fuziunea RADET-ELCEN nu mai este posibilă, din cauza datoriilor mari ale regiei către producătorul de energie termică.
"Să fuzioneze acum ELCEN cu RADET, în condițiile în care RADET are un volum al datoriilor extraordinar, adică cel care are de dat să îl înghită pe cel care are de luat, este imposibil", a explicat ministrul.
Ministrul a evocat însă și posibilitatea ca, după transformarea în societate comercială, RADET să intre într-o formă de asociere cu ELCEN.
"Fuziunea nu s-a putut face, pentru că există și o decizie a Curții Constituționale din decembrie anul trecut, deși la un moment am avut intenția de a face acest lucru. Nu mai este posibil, nu mai este posibil transferul cu titlul gratuit al unor astfel de active, soluția fiind ori astfel de asocieri, ori adică, spre exemplu, transformarea Radet în societate comercială și intrarea într-o asociere cu Elcen, ori în cazul lor, probabil, insolvență sau faliment...mă rog în cazul lor sunt alte probleme", a declarat Gerea.
Mai recent, ministrul a declarat că intrarea RADET în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă pentru cetățean.
"Sunt două variante. Vom vedea care e mai avantajoasă și pentru stat și pentru municipalitate. Părerea mea este că intrarea RADET în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă, o dată - pentru că Primăria nu are posibilitate, nici RADET, să recupereze toate acele penalități, evident nu pot asigura în acest moment un ritm al plăților. Trebuie crescut nivelul subvențiilor, iar din acest faliment ELCEN-ul ar obține din TVA-ul plătit la facturile neîncasate, 150 de milioane de euro s-ar returna, bani cu care ar putea să facă multe, inclusiv investiții în infrastructură", a spus Andrei Gerea.
În opinia ministrului, aceasta ar fi cea mai bună variantă și pentru că la nivelul consumatorului nu s-ar resimți, fiind doar o măsură administrativă, după ce ar exista un serviciu care să preia administrarea de la RADET.
ELCEN a transmis, la finalul lunii trecute, că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor ELCEN față de producătorul de gaze, în valoare de 362 milioane lei, inclusiv penalități, după ce Romgaz avertizase cu o zi înainte că ar putea sista furnizarea de gaze dacă ELCEN nu prezintă, până pe 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor.
ELCEN a arătat că a acumulat datorii față de Romgaz și alți furnizori de gaze naturale pentru că nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani facturile aferente energiei termice livrate, datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an.
Pe de altă parte, cei de la ELCEN spun că se află în discuții cu RADET pentru încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiția ca, până la sfârșitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plății furnizorilor de gaze.