United States Trade and Development Agency (USTDA), instituția americană de stat însărcinată cu promovarea intereselor economice și comerciale ale companiilor din SUA în țările în curs de dezvoltare, va acorda un grant în valoare de 965.000 de dolari operatorului sistemului național de transport de gaze naturale din România, Transgaz, destinat validării studiilor de fezabilitate necesare pentru construirea conductelor care vor prelua de la țărm gazele ce vor fi extrase din zăcămintele offshore din Marea Neagră concesionate de ExxonMobil și OMV Petrom.
Acordul privind finanțarea va fi semnat de USTDA și Transgaz în mod oficial joi, la ora 15, la Ambasada Statelor Unite de la București, în prezența ministrului Energiei, Andrei Gerea. Ministerul Energiei este acționar majoritar al Transgaz, cu 58,5% din acțiuni.
Transgaz a inițiat încă de anul trecut discuții cu USTDA în vederea obținerii unui grant. Studiile de fezabilitate care trebuie validate se referă la proiectele a două coridoare de transport al viitoarei producții de gaze naturale din zăcămintele din Marea Neagră de la țărm, respectiv coridorul sudic, pe direcția Podișor – Corbu – Hațeg – Horia, și coridorul central, pe direcția Isaccea – Onești – Coroi – Hațeg – Horia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scopul este ca gazele din Marea Neagră să poată nu doar să fie preluate de la țărm în sistemul național de transport, ci și tranzitate mai departe în UE, pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria. În 2014, Transgaz le-a transmis americanilor studiile de prefezabilitate pentru cele două proiecte. Costurile conectării zăcămintelor din Marea Neagră la sistemul național de transport de gaze sunt estimate la 255 milioane euro.
Potrivit ultimului raport semestrial al Transgaz, în prima jumătate a acestui an a fost realizată procedura de due diligence solicitată de catre USTDA și au fost furnizate informații suplimentare solicitate prin intermediul consultantului USTDA responsabil de elaborarea raportului privind proiectele din sectorul de petrol și gaze din România.
Tot în primele 6 luni din 2015 s-a elaborat strategia de acces la sistemul național de transport al producătorilor de gaze din Marea Neagră, fiind supusă spre dezbatere internă comitetului de dezbatere strategică al companiei, și au avut loc mai multe întâlniri ale grupului comun de lucru Transgaz - ExxonMobil - OMV Petrom, în scopul elaborării și promovării către ANRE a cadrului de reglementare necesar rezervării de capacitate și contractelor de transport aferente gazelor din Marea Neagră.
Transgaz a încheiat anul trecut un acord cu OMV Petrom și ExxonMobil privind conectarea dezvoltării de gaze naturale din perimetrul offshore din Marea Neagră Neptun Deepwater, concesionat de cele două companii, la sistemul național de transport de gaze. Prin acest acord, Transgaz și-a asumat proiectarea și dezvoltarea unui program de investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro în mai puțin de 4 ani.
"Confirmarea capacității companiei de a proiecta și finanța acest complex program de dezvoltare a fost și va fi esențială pentru a asigura încrederea investitorilor străini în perimetrele din Marea Neagră, investitori care vor aduce peste 5 miliarde de dolari în capital pentru aceste dezvoltări. Îndeplinirea acestor cerințe a fost cu atât mai importantă cu cât aceste dezvoltări concurau în paralel cu concepte extrem de periculoase strategic pentru România, cum era proiectul South Stream. Din fericire, compania și-a îndeplinit cu succes toate cerințele și nu a deschis o breșă în stabilitatea strategiei de dezvoltare energetică a țării", se afirmă în raportul Transgaz pe 2014.
Gigantul american ExxonMobil a anunțat, în august, că forajul continuă în blocul offshore Neptun din apele teritoriale ale României, potențialul comercial al perimetrului urmând să fie evaluat după finalizarea programului de foraj.
"În România, forajul continuă în perimetrul de mare adâncime Neptun, până în prezent fiind forate cinci sonde. Potențialul pentru dezvoltare comercială va fi evaluat după finalizarea programului de foraj", a declarat vicepreședintele Exxon responsabil de relația cu investitorii, Jeff Woodbury, cu ocazia prezentării rezultatelor companiei pe primele 6 luni din 2015.
ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din drepturile aferente sectorului de apă adâncă a blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Se estimează că producția de gaze în blocul Neptun va începe în 2019 - 2020.
Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru din 2015, la 1,036 miliarde lei, în principal ca urmare a reducerii drastice, cu 48,5%, a prețului mediu cu care compania a vândut țiței, însă investițiile în explorare au crescut cu 79%, la 767 milioane lei, grație continuării lucrărilor în perimetrul offshore de hidrocarburi Neptun din Marea Neagră, alături de ExxonMobil.